Brigada Diverse

Manipularea prin omisiune

Deputatul Ioan Bălan a devenit un profet pe termen scurt. Parlamentarul i-a anunţat azi pe ziariştii suceveni că Mircea Geoană şi Traian Băsescu se află la egalitate perfectă în preferinţele electoratului înaintea scrutinului decisiv de duminică.

Bălan a dorit astfel să combată un sondaj de opinie realizat de Insomar şi dat publicităţii aseară la Realitatea TV, din care reiese că preferinţele electoratului ar fi 54% pentru candidatul PSD şi 46% pentru actualul şef al statului. Nu bag mâna în foc pentru corectitudinea rezultatelor, dar dacă cei de la Insomar s-au înşelat, ori au dorit să manipuleze alegătorii se va vedea peste câteva zile. Singurii care au de pierdut, şi aici mă refer la credibilitate pe piaţă, sunt chiar Insomar.

„Din sondajele noastre se vede clar că, deşi Traian Băsescu este atacat din toate părţile şi Geoană este aşezat pe un piedestal de care nu se atinge nimeni, scorul este de 50%-50%”, a declarat sus şi tare deputatul Ioan Bălan (foto).

ioan balan

Nu ştiu care sunt „sondajele noastre”, pentru că în ştirea publicată de colegii care merg la conferinţele de presă ale parlamentarului sucevean nu se specifică nimic pe această temă. Ori, poate PD-L şi-a extins aria de activitate şi, mai nou, se ocupă şi cu efectuarea sondajelor de opinie.

Ca şi alţi mulţi politicieni locali, Ioan Bălan foloseşte termeni generali, abstracţi, care nu spun absolut nimic. Abia asta este o încercare de manipulare a opiniei publice, cu ştiri scoase din burtă (SDB-uri, cum sunt cunoscute printre ziarişti), sau, mai elegant, prin omiterea prezentării unei surse autorizate.

Dacă PD-L avea un alt sondaj de opinie, al unui institut specializat, şi deputatul Ioan Bălan l-ar fi prezentat nu aş fi avut nimic de obiectat. Vorba aia, câte bordeie, atâtea rezultate în sondaje. Dar aşa, Ioan Bălan ne-a aruncat o fumigenă. Una din multele cu care politicienii ne-au intoxicat în ultima vreme.

Articole asemănătoare

Back to top button