Shares

O investiţie de câteva milioane de euro nu poate fi dată în folosinţă pentru că s-a lucrat în pripă şi prost. Este vorba de pârtia de schi de la Gura Humorului, a cărei inaugurare începe să se transforme într-o telenovelă.

Programată iniţial pentru 25 decembrie 2009, inaugurarea pârtiei s-a amânat pentru începutul anului, iar acum noul termen e mijlocul lunii ianuarie. Cu tot optimismul afişat de autorităţile din Gura Humorului e greu de crezut că obiectivul va fi dat în exploatare şi asta pentru că problemele existente sunt prea multe pentru a fi remediate într-un termen atât de scurt.

În primul rând, pârtia nu este omologată, şi în consecinţă nu poate fi introdusă în circuit fără riscuri asumate. Pe pârtia din Gura Humorului nu există plase care să delimiteze zonele de acces şi tipurile de pârtii, pentru că aici se vrea o pârtie de schi şi una de sanie, care nu pot „convieţui” împreună.

Stâlpii de iluminat au fost amplasaţi în unele locuri direct pe pârtie şi sunt adevărate obstacole pentru schiori.

Mai nou au apărut şi uşoare alunecări de teren, care au dus la formarea unor şanţuri periculoase pentru practicanţii sporturilor de iarnă. În graba de a finaliza cât mai rapid lucrările, versantul nu a fost înierbat în timp util şi nici nu s-a folosit o altă metodă de stabilizare a versantului, respectiv folosirea de fascine pentru a asigura legătura între stânca muntelui şi pământul adus pe pârtie.

Surse autorizate susţin că şi telescaunul ar avea ceva metehne, în sensul că punctul de transformare a fost subdimensionat, iar alimentarea cu energie electrică nu este uniformă, ceea ce ar putea duce la opriri neprevăzute în timpul funcţionării.

Având în vedere toate aceste amănunte, atât consultantul, cât şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (titulatura de anul trecut) au interzis utilizarea facilităţilor pârtiei din Gura Humorului.

Peste toate acestea s-au mai adăugat şi problemele cu tunurile de zăpadă. Probabil pentru că au folosit materiale de proastă calitate, austriecii de la PORR AG nu au fost în măsură să asigure presiunea optimă pentru tunurile de zăpadă din zonele mai îndepărtate de sursa de apă, astfel încât producătorul a refuzat să ofere garanţie pentru tunurile de zăpadă.

O altă neregulă semnalată este lipsa unui punct de prim ajutor la baza pârtiei, dar în comparaţie cu celelalte deficienţe aceasta pare printre cele mai mărunte.

În ciuda acestor paşi încurcaţi, administratorii pârtiei speră să o poată da în exploatare în această iarnă, la fel cum aşteaptă şi împătimiţii sporturilor de iarnă din judeţ, care până una alta folosesc nyloane în loc de schiuri.