Brigada Diverse

Modestia regelui

Venirea lui Gică Hagi la Suceava a reprezentat un moment important pentru urbea noastră, dar în special pentru tinerii care visează să ajungă fotbalişti.

Să poţi da mâna, ori să te fotografiezi alături de cel mai bun fotbalist român din toate timpurile nu-i chiar un eveniment banal.

Ce m-a surprins plăcut în cazul lui Gică Hagi a fost modestia acestuia. Am fost la stadionul „Areni” sâmbătă şi am văzut un Hagi extrem de amabil cu toată lumea. Nu a refuzat pe nimeni dintre cei care i-au cerut un autograf sau l-au rugat să imortalizeze momentul într-o fotografie. Aceeaşi atitudine a avut-o şi sâmbătă seară, când a vizionat meciul Real Madrid – FC Barcelona, iar ziua de duminică a continuat pe aceleaşi coordonate.

E mare lucru să ai anvergura lui Gică Hagi şi să rămâi modest şi cu picioarele pe pământ. În comparaţie, mai tinerii fotbalişti de prin campionatul nostru, care nu au obţinut nici pe sfert performanţele fostului număr 10 al echipei naţionale, abundă de infatuare şi o silă imensă faţă de toţi cei care nu sunt asemeni lor.

Sper ca pentru copiii prezenţi sâmbătă şi duminică la stadionul „Areni”, comportamentul lui Gică Hagi să fie un exemplu, atât în plan sportiv cât şi uman.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

 1. a venit marele hagi pe areni si din partea autoritatilor judetene a fost trimis consilierul barba, cinci minute la premiere, sa-i dea regului o traista.
  neam de traista.

 2. Acuzatii de coruptie din marile dosare penale pot scapa de judecata
  26 Mai 2009

  Procurorii si judecatorii se codesc si amana la nesfarsit marile dosare de coruptie, printre care cele care ii vizeaza pe Nastase si Patriciu. In vreme ce magistratii tergiverseaza judecarea celor mai influenti oameni politici, noul Cod penal le reduce pedepsele, scrie Romania libera.

  Procesul de coruptie al fostului premier Adrian Nastase, in care este acuzat ca si-a finantat ilegal campania electorala, a fost amanat pentru a patra oara. Tergiversarea marilor dosare penale sau de coruptie a devenit emblematica pentru justitia romaneasca. Tinta: prescrierea faptelor.
  Un politician ca Adrian Nastase sau un om de afaceri ca Dinu Patriciu se afla in aceeasi situatie: daca justitia se taraie in acelasi ritm de melc, peste doi-trei ani ei nu vor mai putea fi judecati pentru fapte atat de vechi. Un ajutor pentru marii penali a venit chiar de la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a propus in noul Cod Penal ca pedepsele sa fie micsorate, faptele lor putand fi astfel prescrise mai repede.

  Adrian Nastase nu ar putea beneficia de clementa noului proiect de Cod Penal, pentru ca faptele de coruptie raman legiferate de Legea speciala 78/2000, ne-au explicat specialistii. Totusi, aceasta ar putea fi usor atacata la Curtea Constitutionala, dupa intrarea in vigoare a noului Cod. Daca in prezent traficul de influenta pentru care este judecat Nastase se prescrie in 2016, dupa noul Cod Penal, varianta Predoiu, fapta se prescrie in 2011.

  Un alt exemplu este Dinu Patriciu. Omul de afaceri este judecat, printre altele, pentru inselaciune, fapta pentru care nu mai poate fi acuzat incepand cu 2016, conform actualei legi. Conform variantei lui Predoiu, inselaciunea lui Patriciu ar fi trebuit deja prescrisa anul trecut.

  Dosarul de coruptie poreclit „Trofeul Calitatii”, in care fostul premier social-democrat Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 prin trafic de influenta, a fost amanat ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a patra oara. Motivul se inscrie in categoria celor care ar putea starni rasul: mai multe CD-uri sau DVD-uri pe care se aflau inregistrate probele audio-video impotriva lui Nastase nu au putut fi deschise, deci avocatii lui Nastase nu au avut pe ce sa dezbata. Fie ca apeleaza la trucuri avocatesti care exploateaza portitele de scapare din legi, fie ca apeleaza la Curtea Constitutionala pentru a contesta legea penala, fie ca se bucura de astfel de gafe tehnice, procesele politicienilor si oamenilor de afaceri se taraie prin instante de ani de zile. In multe, judecatorii nu au apucat inca sa se pronunte pe fapte, ci doar pe exceptii de procedura si expertize invocate de avocati.

  Orice s-ar intampla insa, un singur lucru nu se schimba: daca este depasit termenul de prescriere a faptelor, acuzatii nu mai pot fi judecati. Astfel, un politician ca Adrian Nastase va putea candida nestingherit la functia de presedinte al Romaniei in 2014, pentru ca multe dintre faptele de coruptie pentru care este judecat s-ar prescrie in 2011. Un om de afaceri ca Dinu Patriciu nu va mai putea fi acuzat de nimic, pentru ca faptele pentru care este judecat s-ar putea prescrie intre 2011 si 2013.

  Un ajutor nesperat pentru astfel de grei care au ajuns sa dea socoteala in fata judecatorilor a venit tocmai din partea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, numit in functie de liberali si mentinut la post de PDL si PSD. Proiectul noului Cod Penal, intocmit sub supervizarea lui Predoiu, propune reducerea pedepselor pentru toate infractiunile grave, inclusiv cele de coruptie. Automat, termenele de prescriptie a faptelor se reduc si ele, fiind calculate in functie de pedeapsa maxima care poate fi aplicata unei fapte.

  Astfel, procesul lui Dinu Patriciu, a carui urmarire penala pentru sapte capete de acuzare comise in 2001 a inceput in 2005, ar putea sa se termine inainte ca judecatorii sa apuce sa discute faptele omului de afaceri, procesul trecand pana acum printr-o serie de blocaje procedurale. Conform Codului Penal in vigoare, Patriciu nu mai poate fi judecat pentru delapidare daca judecatorii nu dau un verdict pana in 2016. Dupa proiectul Codului Penal propus de ministrul Catalin Predoiu, Patriciu ar putea scapa de acuza in 2013. Omul de afaceri mai este judecat pentru inselaciune, fapta pentru care nu mai poate fi acuzat incepand cu 2016, conform actualei legi. Conform variantei lui Predoiu, inselaciunea lui Patriciu s-ar fi putut prescrie deja de anul trecut, pentru ca pedeapsa maxima pentru aceasta fapta scade, in proiectul noului Cod Penal, de la 12 ani la 7 ani. La fel se intampla cu acuzatiile de spalare de bani sau de initiere a unui grup infractional organizat, pentru care patronul Rompetrol este judecat.

  In cazul lui Adrian Nastase, Codul lui Predoiu nu va functiona, ne-a explicat Laura Stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane: „Pedepsele pentru infractiunile de coruptie raman cele din Legea speciala 78/2000, ele nu au fost incluse in noul Cod Penal. Acolo pedepsele sunt mult mai mari decat in noul proiect. Daca el reuseste insa sa obtina abrogarea legii si sa fie judecat dupa noul Cod Penal, exista riscul sa se ajunga la dezincriminare”. Codul Penal in varianta Predoiu prevede ca pedeapsa pentru trafic de influenta, de care este acuzat Nastase in dosarul „Trofeul Calitatii”, sa scada de la un maximum de 10 ani la 5 ani. Astfel, fapta comisa in 2004 s-ar prescrie in 2011. In dosarul „Zambaccian”, in care Nastase este acuzat de luare de mita, fapta sa se prescrie dupa 15 ani, deci intre anii 2017-2019.

  Daca legea speciala anticoruptie ar fi abrogata si infractiunile prevazute acolo ar fi introduse in Codul Penal propus de Catalin Predoiu, Nastase ar scapa de fantoma penala Zambaccian intre anii 2014-2016. Nici unul dintre aceste dosare nu a inceput sa fie inca judecat pe fond, ele fiind blocate fie in Parlament, fie la Curtea Constitutionala, Parchet sau Tribunal unde exista oameni care vor sa tergiverseze cauzele de mare coruptie.

  Tergiversarea marilor dosare penale este principala acuza adusa justitiei din Romania de catre Comisia Europeana, care ar putea sa impuna sistarea fondurilor europene din cauza proastei functionari a justitiei. „Cred ca judecatorii romani evita sa judece aceste cazuri si asteapta rezolvari din alte sfere. Este inadmisibil sa accepti amanarea ceruta de un inculpat care, dupa trei ani de urmarire penala, motiveaza ca nu are avocat”, gaseste o explicatie Laura Stefan. Reducerea termenelor de prescriptie prin reducerea pedepselor „nu este un semnal bun, dar face ca pedeapsa sa poata fi aplicata mai usor”, considera in schimb avocatul Gheorghe Piperea. El spune ca acest principiu nu a fost inventat de ministrul Catalin Predoiu, ci functioneaza in toate statele dezvoltate.

  Adevarata cauza a tergiversarii dosarelor penale este alta, spune Piperea: „Coruptii nu trebuie neaparat sa faca puscarie, ci sa fie scosi din joc. Insa justitia noastra pleaca de la o acuzatie si tine dosarul la dospit, ca sa mai gaseasca si alte fapte. Sa nu uitam ca Al Capone a fost prins cu evaziune fiscala, o fapta simpla. A fost scos din joc. La fel s-ar fi putut proceda si cu oameni ca Nastase sau Becali”.

  Articolul a fost publicat in Romania libera

  1. Mai dobitocule,cand Nastase a predat puterea in 2004 a predat-o cu un deficit de 1,3%,cu crestere de 8,4%,cu 950.000 de bugetari,cu un acord finalizat cu FMI. Daca ati mai guverna inca 15 de ani ,de prosti ce sunteti,nu veti putea atinge aceste criterii de performanta pentru ca,pur si simplu,trebuie sa stii ceva carte si sa fii inteligent din nastere ceea ce pentru voi ramane un deziderat perpetuu. Macar de-ar fi adevarata tarasenia cu „Trofeul calitatii’,iti dai seama,boule,cat de stupid esti ? Pentru ca nu atinge nici 0,01% din fraudele pe care le–ati comis sub inteleapta conducere a bisnitarului semianalfabet…
   Ati avut 6 ani la dispozitie ca sa demonstrati ca Nastase a primit mita geamurile de la casa sa… Cam cati ani v-ar mai trebui? Pentru ca in prima luna dupa ce veti pierde puterea o sa va iasa pe ochi si pe nas casa din Mihaileanu,casele toantelor prezidentiale,conturile din Elvetia si de la BRD,afacerea ALRO precum si alte cateva dulceturi chiar din Tara Fagilor,daca pricepi cum devine cazul.
   De unde naiba va scoate pedeleul,retardatilor???

Citiți de asemenea
Close
Back to top button