Impresii din vacanţă

Munţii Bucovinei, din şaua bicicletei

Periplul de două roţi prin judeţul Suceava a continuat cu un nou traseu şi cu alţi parteneri.

De această dată au fost Marius, Florin şi Artistu pe un drum care a plecat din Pojorâta şi a trecut prin Breaza, Izvoarele Sucevei, Brodina de Sus, Argel, Vatra Moldoviţei şi s-a încheiat la Vama, asta ca să amintesc doar o parte dintre localităţile pe care le-am salutat din mers.

IMG_2531

Din fericire, ploile care se anunţau ne-au ocolit, dar asta nu înseamnă că nu am avut parte de noroi după ce ploile au căzut din abundenţă cu o zi mai devreme. Una peste alta, au fost condiţii meteo excelente pentru a ne bucura de peisaje extraordinare.

Gara Pojorâta a rămas rapid în urma noastră, iar până la Fundu Moldovei abia de ne-am făcut încălzirea. A urmat o pauză obligatorie pentru alimentare, ocazie cu care am găsit gogoşi foarte bune la numai 60 de bani bucata, aşa că vi le recomand cu căldură. Sunt făcute în casă şi se vând la un magazin mixt fără un nume, sau cel puţin eu nu l-am reţinut.

IMG_2526

Am parcurs apoi o zonă foarte frumoasă, pe lângă apele râului Moldova, cu munţi nu foarte înalţi şi păduri dese.

Principala ocupaţie a oamenilor din zona de munte ni s-a deschis în faţă, ca o carte, prin fiecare localitate străbătută. Laptele vacilor este predat în fiecare dimineaţă de proprietarii de animale şi preluat de marile firme de prelucrare, care plătesc sume infime faţă de munca prestată.

IMG_2530

Este o activitate de bază în această zonă de munte, dar nu ştiu cât va mai rezista în condiţiile în care unul dintre cei mai mari producători de lactate şi brânzeturi din judeţ are o politică cel puţin dubioasă în relaţia cu România.

Surpriza plăcută, pe acest drum pe care nu l-am mai străbătut de ceva timp, a fost betonul de pe drum, semn că oamenii de aici încep să conteze pentru primari şi pentru autorităţi.

IMG_2558

După ce am părăsit valea Moldovei am ajuns rapid pe valea Sucevei. Aici nu am zăbovit prea mult, pentru că apele Sucevei trec să susure spre Şipotele Sucevei, în Ucraina, în timp ce drumul nostru a continuat spre Brodina de Sus.

IMG_2578

Sate destul de izolate, dar cu oameni care au învăţat cum se luptă cu greutăţile. Poate şi frumuseţile zonei i-au făcut să nu cedeze în faţa nevoilor. Totuşi, unele case de lemn, vechi de cel puţin un secol, încep să-şi piardă stăpânii, ceea ce arată că îmbătrânirea satelor noastre este un proces extrem de serios şi cu consecinţe destul de nefaste pentru anumite zone.

IMG_2569

Pe valea Brodinei am mers kilometri buni, într-o zonă cu păduri răcoroase şi ape năvalnice, iar apariţia unor persoane sau maşini era cu adevărat o raritate.

Am trecut apoi muntele la Argel, unde tuturor ne-a rămas întipărită în minte apa roşie care plângea din inima muntelui. Localnicii ne-au explicat că acesta este specificul pârâului Roşcova, iar fiecare ploaie îl face să-şi verse amarul.

IMG_2587

Mocăniţa a fost nelipsită din peisajul parcurs pe valea Moldoviţei, partea bună fiind aceea că acum se poate circula cu micuţul trenuleţ de la Moldoviţa la Argel. Iar eforturile proprietarului de a ţine în viaţă acest obiectiv au dat roade, vagoanele fiind mai mereu pline, cel puţin în această perioadă.

IMG_2591

Despre partenerii de drum, doar de bine. Asta ca să nu-i sperii pe unii şi să boicoteze următoarele ieşiri. Poate că o şufă de tracţiune nu ar strica. Asta la deal, că la vale se ridică praful mai ceva ca după combinele care treieră. 

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button