Shares

Era un cadru didactic respectat, iar în mai puţin de un an de zile a atins contraperformanţa de a involua dramatic. O metamorfoză inexplicabilă pentru cei care au respectat-o şi stimat-o pe Sanda Maria Ardeleanu.

Mărturisesc că nu aş fi scris despre acest subiect, pentru că a fost abordat şi de colegul meu Dinu Zară, deşi unghiurile ar putea fi diferite. Am citit astăzi în presa locală un comunicat al Biroului de presă al Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L. Cititorii sunt anunţaţi că „Ieri, 10 noiembrie 2009, Prof. univ. dr. Sanda-Maria ARDELEANU, deputată PD-L de Suceava” a avut o intervenţie în plenul Camerei Deputaţilor unde a vorbit despre „progresele realizate de România în contextul procesului de reformare a instituţiilor europene”. Am dorit să aşez între ghilimele şi să fiu exact cu textul comunicatului, tocmai din dorinţa de a arăta ce mare importanţă îşi arogă „deputata ARDELEANU”, a cărui nume apare scris cu majuscule.

Şi mă crucesc când văd ce spune. Pentru orice om cu mintea limpede, clamatele succese ale progresului sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire. Probabil că Sanda Maria Ardeleanu se uită doar la blogul ei, www.sandamariaardeleanu.wordpress.com, şi se minunează. De cât de inspirată a fost când s-a înscris în PD-L şi a dat peste cel mai şi cel mai dintre cei mai.

Sanda Maria Ardeleanu face apologia pupatului mai bine decât ar fi făcut-o şi poeţii de curte ai lui Ceauşescu.

Sanda Maria Ardeleanu 3 (4)

Pentru ea, Traian Băsescu este „fecioara printre sfinţi şi luna printre stele”.

„Traian Băsescu este expresia deschiderii sufleteşti, e singurul care ştie, poate şi are ce da din toată inima, insuflând şi inspirând încredere, fiind luptătorul perpetuu în slujba Binelui general, al competenţelor, model verificat al tinerelor generaţii în lipsă de modele”, ne spune Sanda Maria Ardeleanu.

Dacă un profesor universitar a ajuns să creadă aşa ceva nu e rău. E foarte grav şi ne arată că în România cultul personalităţii revine în forţă. Şi nu din partea clasei muncitoare, ci din rândul intelectualilor.

În materialul intitulat „De ce Traian Băsescu … posibile răspunsuri”, parlamentarul sucevean expune şi alte motive pentru care actualul şef al statului i-a devenit un fel de idol.

„A scos politica din birou către oameni, formând discursul public modern printr-un propriu discurs politic fără egal în aceşti ani, pentru că a stimulat mass-media românească acordându-i toată libertatea, înţelegerea, oferindu-i <subiecte> ca nimeni altul”, ne spune Sanda Maria Ardeleanu.

Expoziţia despre cel considerat a fi „om viu / argint viu, realizator al unei politicii vii” continuă pe mai multe capitole, şi se încheie apoteotic, cu o logică imbatabilă pentru care ar trebui să-l votăm pe actualul preşedinte al ţării: „pentru că este de-al nostru, cu doamna Maria, fiică a Burdujenilor, şi tată din Vaslui… şi a venit şi rândul nostru, al moldovenilor, să ne adunăm, laolaltă, în jurul Preşedintelui nostru ce poartă un NUME, un prenume şi un RENUME, şi căruia îi vom spune SIMPLU: TRAIAN BĂSESCU”.