Shares

La licitaţiile din judeţul Suceava se întâmplă lucruri ciudate, de domeniul irealului aş putea spune.

Bunăoară, momentan este în derulare o licitaţie care are ca obiect modernizarea drumului comunal DC65, pe o distanţă de aproximativ 5,5 km, în comuna Vereşti.

Valoarea estimată a contractului este 1.262.749 de euro, fără TVA, iar numărul firmelor sau asocierilor de firme care doresc să realizeze modernizarea drumului de la Vereşti este de 7.

Mai exact, au depus oferte SC Fibracis Grup SRL Suceava, SC Autotehnorom SRL Şcheia, SC SUCT SA Suceava, SC Transporturi Auto SA Botoşani, dar şi asocierile SC Symmetrica SRL Vereşti-SC Conrec SA Botoşani, SC Sumec SA Suceava-SC Florconstruct SRL Suceava, respectiv SC Tehnic Asist SRL Cătămărăşti Deal-SC Calcarul SA Pojorâta.

Una peste alta, au depus oferte 10 dintre cele mai importante firme care acţionează în această parte a ţării, ceea ce dovedeşte că orice leu este foarte important într-o perioadă de criză destul de serioasă pentru întreaga societate.

Până aici, nimic în neregulă. Spre surprinderea generală, la această licitaţie nu s-a înscris SC Test Prima SRL Suceava, firmă aflată în administrarea lui Viorel Juravle şi care este una dintre abonatele la contracte de pe bani publici în judeţul Suceava.

olga burlui

Şi totuşi. În rândul celor care vor analiza ofertele depuse a fost cooptat un expert extern. La o primă vedere, numele de Iulia Olga Burlui poate nu spune mare lucru. Şi totuşi… . Olga Burlui este una şi aceeaşi persoană cu directorul firmei SC Test Prima SRL Suceava.

Practic, prin faptul că un angajat al său are acces la absolut toate documentele firmelor importante care participă la licitaţiile din judeţ Viorel Juravle şi-a asigurat un portofoliu de informaţii extrem de utile pentru viitoarele licitaţii.

Din punctul meu de vedere este o chestiune care merge spre limita penalului, pentru că un astfel de expert extern ar trebui să fie total independent. Dar cum poţi asigura această echidistanţă pe viitor în condiţiile în care un angajat al Test Prima ştie absolut totul despre contracandidaţi.