Shares

Suceava se reduce în acest moment la câteva cuvinte: noroi, câini vagabonzi şi multă mârlănie.

Pot fi contrazis, cu argumente mai mult sau mai puţin convingătoare, cu cifre, date statistice, proiecte şi planuri de viitor.

Până una alta, ceea ce văd eu, şi bănuiesc că şi cei mai mulţi dintre oamenii care trăiesc în acest târg aproape medieval, spune mai mult decât aş putea face eu în cuvinte.

Principalul vinovat este, fără doar şi poate, administratorul oraşului. Şi nu mă refer doar la primar, ci şi la ceilalţi angajaţi ai Primăriei, cărora li se alătură şi consilierii locali din toate partidele.

Sunt oameni care mi-au spus că la ei la ţară e mai curat decât în Suceava şi nu-şi murdăresc pantofii şi hainele de noroi. Nu doar că îi cred pe cuvânt, dar am şi argumente cu care să-i susţin, mai ales că noţiunea de sat nu mi-e străină absolut deloc.

 

Iar dacă o să spuneţi că toată vina pentru mizeria din oraş este a primarului vă înşelaţi amarnic. O parte dintre noi sunt la fel de răspunzători. Că doar nu o să vină primarul să adune resturile alimentare, cutiile şi peturile aruncate pe lângă coşurile de gunoi, în timp ce acestea stau goale.

Nu pot să-i uit aici nici pe marii iubitori de animale care ţipă în cor când se petrece vreo nenorocire cu un patruped. Grija pentru câini este doar trâmbiţată, nu şi pusă în practică. Cei care cred că a da mâncare unei haite care s-a pripăşit pe lângă vreun bloc este un lucru nobil ori sunt tâmpiţi, ori nu-i duce mintea. Acei câini vor fi blânzi cu oamenii din blocul respectiv şi le vor sări la picioare străinilor care au avut ghinionul să treacă pe acea stradă.

După cum spuneam, Primăria este principala instituţie responsabilă de imaginea oraşului. Orice scuză aproape nu-şi are rostul. În mâna Primăriei există un sistem coercitiv care permite sancţionarea celor ce încalcă legea, dar care nu se aplică decât rareori.