Shares

Rezultatele alegerilor prezidenţiale de duminică relevă câteva amănunte extrem de interesante vizavi de opţiunile sucevenilor. Cea mai importantă este aceea că PD-L şi Traian Băsescu sunt în pierdere de turaţie.

Comparativ cu toamna anului trecut, când la alegerile parlamentare PD-L a fost preferat de aproximativ 45% dintre sucevenii care s-au prezentat la urne, rezultatele parţiale de ieri arată o scădere semnificativă a interesului faţă de acest partid şi, implicit, candidatul susţinut de ei, Traian Băsescu. Concret, cifrele încă neoficiale din numărătoarea paralelă a celor de la PD-L arată că Traian Băsescu a obţinut puţin peste 39% dintre voturi. O matematică simplă indică o scădere de 6% în decurs de un an de zile, asta în condiţiile în care campania dusă de democrat-liberali la nivelul judeţului Suceava pentru susţinerea lui Traian Băsescu a fost extrem de agresivă.

Basescu si Flutur

În privinţa electoratului PSD şi a candidatului acestui partid pentru cea mai înaltă funcţie în stat, se remarcă o stagnare. În noiembrie 2008 au votat pentru candidaţii PSD în jur de 31% dintre cei prezenţi la urne, iar acum avem cam acelaşi procent. În schimb, candidatul liberal Crin Antonescu are o vizibilitate şi o susţinere mai mare decât filiala locală a partidului. Dacă la alegerile parlamentare de anul trecut PNL a fost creditat cu ceva mai mult de 14% din voturi, acum, Crin Antonescu a reuşit să convingă peste 16% dintre alegătorii prezenţi la urne, cu circa 2% mai mult faţă de scorul partidului din 2008.

Restul procentelor pierdute de PD-L se regăsesc la alţi candidaţi. Concluzia este că Gheorghe Flutur nu a mai reuşit să convingă electoratul sucevean aşa cum o făcea la alegerile locale şi parlamentare din 2008. Ar putea fi un semn pentru preşedintele Consiliului Judeţean Suceava că puterea erodează, iar acţiunile populiste şi costisitoare nu sunt neapărat şi aducătoare de voturi.