Shares

Trotuarele municipiului Suceava s-au transformat în locuri pentru depozitarea lutului, nisipului şi altor materiale de construcţii. Nimeni nu pare să vadă aceste mormane, cu atât mai puţin reprezentanţii administraţiei locale.

Oriunde te mişti în Suceava dai peste tot soiul de obstacole, iar trotuarele sunt blocate în zeci de locuri. În aceste condiţii, sucevenii sunt obligaţi să circule pe străzi, direct printre maşinile aflate în trafic.

Probabil cea mai la îndemână scuză, aceea că se realizează lucrări pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, canalizare şi alimentare cu apă, va fi scoasă în faţă ca de atâtea alte ori.

În unele părţi ale oraşului, aceste lucrări par finalizate. Asta dacă ar fi să ne orientăm după starea terenului din zonă şi după lipsa activităţii. Nu tu muncitori, nu tu lucrări. Cu alte cuvinte, ar trebui ca terenul să fie adus la starea iniţială, inclusiv trotuarele.

mormane de pamint pe trotuar

Realitatea din teren este cu totul diferită. Pe strada Republicii, de exemplu, în apropierea restaurantului Da Vinci, pământul amestecat cu bucăţi de beton şi asfalt ocupă trotuarul aproape în totalitate pe o distanţă de aproximativ 5 metri. Muncitorii par să-şi fi terminat treaba în zonă, dar grămada de pământ se pregăteşte de „iernat” acolo. Asta spre disperarea pietonilor, care îşi fac loc printre maşini, riscând în orice moment să fie acroşaţi şi să ajungă la spital.

Câteva sute de metri depărtare. În zona fostei alimentare din Areni, pe trotuarul de vizavi tronează două mormane. Unul cu nisip şi altul cu pământ rezultat probabil în urma excavaţiilor recente.

lut si nisip in areni

Circulaţia pietonală prin zonă implică ceva riscuri, mai ales în zilele ploioase, de care nu am dus lipsă în ultima perioadă.

Şi acestea au fost doar două exemple, ambele din zone centrale şi foarte circulate ale oraşului. Dacă nici aici nu sunt văzute de şefii Primăriei Suceava, ce pretenţii să mai existe pentru rezolvarea dezastrului din cartiere precum Burdujeni sau Zamca.