Brigada Diverse

Poliţiştii, valutiştii şi tâlharii

Un om trage să moară. Are doar 37 de ani şi a păcătuit prin aceea că s-a făcut valutist. Ca noi toţi ceilalţi, a vrut să ducă o viaţă mai bună, să-şi permită la ce a visat în copilărie. A reuşit acest lucru, chiar dacă a făcut-o uneori ilegal.

Pentru că, să recunoaştem, a schimba valută la negru este o încălcare a legii. Mai clar, asta înseamnă că nu plăteşte taxe la stat, başca mai obţine şi ajutoare de la Primărie pentru că n-ar avea venituri suficiente cu care să-şi cumpere lemne sau să-şi plătească facturile pentru încălzire.

E acel tip de om care circulă la volanul unui Mercedes, iar dacă i se pare demodat îl schimbă cu un BMW.

Şi lista trăsăturilor negative pe care i le pot creiona unui valutist poate continua, pentru că, nu-i aşa, sunt agasanţi, aroganţi şi îl sfidează pe omul de rând în faţă.

Sfidează pentru că au bani şi îşi permit o să spună mulţi. Nu sunt de acord cu această supoziţie şi asta dintr-un motiv simplu. Chiar dacă ai bani nu înseamnă că trebuie să calci în picioare legile unei ţări, bune sau proaste, cum or fi ele.

Ori, toţi cei de teapa lui Căjvăneanu asta fac. Îşi bat joc de legi.

Au partea lor de vină, dar nu sunt singurii responsabili. La fel de vinovaţi sunt şi poliţiştii care se fac că nu-i văd, sau, mai grav, îi protejează.

politisti

Acei poliţişti care încurajează infracţionalitatea şi care ajung acum să se dea cu capul de pereţi pentru a rezolva o situaţie limită.

Sau măcar ar trebui. Pentru că de alte câteva ori nu au făcut-o, iar nefericitul care stă să moară în spital este ultimul dintr-un lung şir de valutişti tâlhăriţi în acelaşi mod.

Dar cum să prinzi autorii acestor tâlhării, când şeful Poliţiei Suceava, un tip care acum se dă bolnav, vine şi declară public că aşa le trebuie valutiştilor, să se înveţe minte nemernicii să nu mai schimbe euro şi dolari la colţul străzii.

E o logică nesănătoasă. Dacă ar fi fost un adevărat şef, Ioan Nicuşor Todiruţ, încă şeful Poliţiei Judeţene Suceava, ar fi stârpit fenomenul din faşă. Nu a făcut-o, dar le-a permis valutiştilor să-şi facă treaba nestingheriţi.

A apărut acest fenomen, tâlhăriile în plină stradă asupra valutiştilor, iar Poliţia Suceava este depăşită de evenimente. Este clar că viitorul nu sună bine cu şefi ca Todiruţ, care în loc să-şi pună subalternii la treabă îi încurajează voalat pe tâlhari, pe motiv că şi victimele sunt la fel de vinovate.

Dar, despre păcatele Poliţiei nu vorbeşte nimeni. Măcar şi pentru ce i se întâmplă acum lui Căjvăneanu cineva trebuie să plătească. Nu cu capul, ci cu funcţia.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. bai ziaristu lui peste constat ca blogul tau nu este decat un interes major si total al intaririi puterii despre care crezi tu ka o ai insa este doar o putere virtuala,adik asa cum te satisfaceai cu o fata de pe revistele de specialitate sexuala.veziti de treaba ca incepi sa intreci masura si nu uita in lumea asta nu existi doar tu. crezi ca daca Todirut va fi schimbat asa cum i-ti doresti tu,noul inspector sef nu va fi luat in colimator de catre tine si altii ca tine? Voi viermi ai societatii a-ti dat aceasta societate peste cap,de aceea tot ce se intampla rau astazi parte din vina o aveti.blestematilor,nu vreti dacat notorietate,fala,putere,respect nemaritat ..dar candva ve-ti plati pentru toate astea…

    1. Imi pare rau daca asta ai inteles tu din ceea ce am scris pe acest blog. Nu sint de acord cu limbajul folosit de tine, dar am sa-ti raspund. Nu ma intereseaza ca Todirut sa fie schimbat. Ma intereseaza doar ca oamenii, fie ca sint valutisti sau pensionari, bogati sau saraci, sa se simta in siguranta pe strada. Vrea, de asemenea, ca societatea noastra sa se apropie de normalitate, desi sunt constient ca acest lucru nu se va intimpla prea devreme. Prin mijloacele mele modeste am sa incerc sa fac tot ce tine de mine pentru ca zonele negre ale societatii sa devina albe. Si nu uita ca orice sef de institutie are o responsabilitate pentru ceea ce face atit el cit si subordonatii sai.

Back to top button