Shares

Furnizarea apei calde va fi reluată în municipiul Suceava după circa trei săptămâni de pauză şi incertitudini.

Sunt convins că după acest episod vor fi persoane, în frunte cu primarul Ion Lungu, care se vor bate cu cărămida în piept că au marele merit de a fi deblocat o situaţie delicată.

De fapt, ne îmbătăm cu apă rece, pentru că cei 20 de miliarde de lei vechi care vin de la Guvern nu fac altceva decât să lungească o agonie care într-o bună zi se va sparge zgomotos şi dureros pentru mulţi dintre suceveni.

Acest ajutor guvernamental va învrăjbi şi mai mult cele două categorii: rău-platnicii şi bun-platnicii. Ce dracu le spune acum primarul Lungu oamenilor care şi-au plătit la timp facturile în timp ce alţii stau şi se uită cu nesimţire la proştii care-şi rup de la gură pentru a fi corecţi?

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile din turul întâi pentru funcţia de preşedinte al României, pleaşca de la Guvern este una pur electorală, fără nici un Dumnezeu şi vreo raţiune economico-financiară.

apa calda

 

Pe de altă parte, constat că societatea civilă din Suceava lipseşte cu desăvărşire. În cele trei săptămâni de chin pentru oamenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului nu am văzut o reacţie, repet una singură, din partea ONG-urilor şi fundaţiilor care se dau de ceasul morţii că apără drepturile omului.

Iar în secolul al XXI-lea să nu beneficiezi de condiţii normale de trai, fără să ai vreo vină, nu e un atac sub centură? Eu spun că e o atitudine jegoasă şi împuţită.

Ce-i drept, nici sucevenii direct afectaţi de lipsa apei calde nu s-au omorât să-şi ceară drepturile, nu i-am văzut în stradă, în faţa Primăriei, aşa cum ar fi fost firesc. Avea mare dreptate cine spunea că mămăliga explodează greu.

Cei care consideră că a-ţi spune nemulţumirile pe facebook este o modalitate suficientă şi eficientă de protest sunt nişte proşti. De acest aspect m-am convins şi cu alte ocazii, când la diferite proteste se anunţau sute de participanţi şi veneau de 10 ori mai puţin.

Apropo, când ieşeaţi pe stradă pentru a protesta împotriva proiectului Roşia Montana ştiaţi ce faceţi? Era mai grav acest proiect pentru voi decât faptul că aţi fost adus la stadiul de primate prin lipsa apei calde?