Shares

Cea mai mare retrocedare din istoria post-decembristă a României este aproape de finalizare. Printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Timişoara, fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina urmează să fie împroprietărită cu 166.000 de hectare de pădure.

Chiar dacă soluţia mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţii Fondului Bisericesc pot cere punerea în executare a hotărârii.

Şi asta se va întâmpla foarte curând, mai ales că statul român este acuzat că a tergiversat în mod nejustificat finalizarea acestui proces, folosindu-se, inclusiv, de o fundaţie fantomă.

Până la urmă, este o lovitură de măciucă dată statului român, care va avea consecinţe pe mai multe direcţii. În primul rând se pune problema locurilor de muncă pentru salariaţii Direcţiei Silvice Suceava. Cu siguranţă, unii dintre ei se vor regăsi în structurile silvice ale Fondului Bisericesc, dar la fel de adevărat este că alţii nu vor avea loc şi vor spori rândurile şomerilor.

Rămâne de văzut cum se vor poziţiona şi politicienii vizavi de soluţia de astăzi de la Timişoara.

padure

Din 2001 încoace, de când a demarat procesul pentru retrocedarea pădurilor, poziţiile oamenilor care au condus ţara au oscilat în funcţie de interese. Adrian Năstase, fostul premier din perioada guvernării PSD, a încercat un compromis şi a oferit Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor 90.000 de hectare de pădure. Totul s-a năruit după 7 luni, şi asta pentru că un alt social-democrat, partid care în 2005 se afla deja în opoziţie, a atacat Ordonanţa de Guvern a lui Adrian Năstase la Curtea Constituţională.

Şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat cu surle şi trâmbiţe că sprijină acţiunea Fondului Bisericesc Ortodox, mai ales că a figurat şi printre fondatorii acestei fundaţii. Şi-a schimbat părerea după ce a ajuns ministru al Agriculturii, iar oamenii din subordinea sa au făcut tot posibilul pentru a pune beţe în roate retrocedării pădurilor. 

Va fi interesant cum vor şti preoţii să gestioneze această avere uriaşă pe care au primit-o, mai ales că ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a anunţat că banii vor fi canalizaţi pentru refacerea lăcaşurilor de cult şi pentru acţiuni sociale.

Nu contest intenţiile înaltului prelat, dar în România există un proverb care se aplică, poate şi mai pregnant, în lumea clerului: „Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”.