Previziuni sumbre pentru viitorul Uniunii Europene
Am spus de multe ori că Uniunea Europeană este o construcţie fără viitor şi asta pentru că a fost construită pe bază de subordonare.
Unele state au mai multe drepturi decât altele, iar aceste diferenţe nu aveau cum să nu explodeze mai devreme sau mai târziu.
Voci autorizate descriu finalul rapid al UE, chiar în cursul acestui an. Unul din oamenii care prevestesc acest colaps este chiar omul de afaceri George Soros. Nu mă dau în vânt după acest personaj, dar trebuie să recunoaştem că are acces la informaţii, ştie înaintea multora ce se va întâmpla, iar zicerile sale nu sunt de neglijat.
„Cu o creştere economică modestă şi o criză a migraţiei scăpată de sub control, UE este pe punctul de a se prăbuşi şi se pregăteşte pentru o experienţă similară celei din URSS de la începutul anilor 1990. Cei care cred că UE trebuie să fie salvată pentru a fi apoi reinventată trebuie să facă totul pentru asta. Însă ceva s-a întâmplat. După criza din 2008, asocierea voluntară a statelor s-a transformat într-o relaţie între creditori şi debitori, unde cei din urmă nu au reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile, iar creditorii au stabilit condiţii cărora îndatoraţii au fost obligaţi să li se supună. Această relaţie nu este nici voluntară şi nici una egală. Germania a devenit hegemonul economic al Europei, dar nu a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile la care sunt supuşi de regulă hegemonii – să privească dincolo de interesele individuale înguste, către interesele oamenilor care depind de puterea hegemonică. Să comparăm comportamentul SUA după Al Doilea Război Mondial şi cel al Germaniei după 2008: SUA au lansat planul Marshall, care a dus la dezvoltarea UE; Germania a impus un program de austeritate care a servit doar interesele sale înguste”, a afirmat George Soros pe site-ul project-syndicate.org.
Şi nu este singurul care aduce norii negri deasupra Uniunii Europene. Şi cei de la Stratfor cred că 2017 va fi un an decisiv pentru viitorul Europei şi indică chiar şi un viitor scenariu.
„Vor avea loc alegeri în trei țări considerate stâlpi ai Europei – Franța, Germania și probabil Italia, a treia economie importantă în zona euro. Vor afecta ele însăși existența Uniunii Europene? se întreabă Stratfor, care subliniază că de mai mulți ani scrie că Uniunea Europeană se va destrăma. Întrebarea pentru 2017 este în ce măsură aceste alegeri vor accelera disoluția UE. Fie că sunt extremiștii, fie că sunt moderații cei care vor câștiga alegerile, Europa se îndreaptă către o despărțire în blocuri regionale. Aceste patru blocuri ar urma să fie Europa de Vest, Europa de Est, Scandinavia și insulele britanice”, sunt previziunile celor de la Stratfor.
Fireşte, aceste declaraţii şi previziuni trebuie privite şi cu o mică doză de scepticism, pentru că vin pe filiera americană, dar argumentele prezentate pot fi combătute cu greu.
Oricum, Uniunea Europeană traversează una din cele mai grele perioade, iar Rusia care stă la pândă nu scapă nici un prilej pentru a o diviza, sau mai bine zis pentru a ajuta acest fenomen. Iar România rămâne, din nou, într-o zonă extrem de vulnerabilă şi se bazează aproape cvasitotal pe un sprijin american.
Poate ca e mai utila si mai facila o reconstructie de la 0 decat o reformare! la noi totul se reformeaza de 27 de ani, si inainte s-a tot format omul nou timp de 45 de ani. rezultatele se vad!
p.s. dupa articolul asta ajungi sorosistul de serviciu!