Shares

În conferinţa de presă de astăzi, primarul Ion Lungu le-a dat peste nas conducătorilor şi jucătorilor echipei locale de fotbal. I-a anunţat că nu au uşa deschisă la biroul Primăriei şi că trebuie să-şi vadă de treburile lor.

„În ultima perioadă, atât preşedintele Ciprian Anton cât şi jucătorii s-au plâns de lipsa banilor şi i-am auzit că vor să vină la mine. Eu nu am ce să discut cu ei. Nu sunt patronul echipei de fotbal”, a tunat Lungu.

Chiar aşa, domn primar? Oare să nu aveţi nici o legătură cu activitatea fotbalistică? Oamenii care mişună în acest sport spun, şi pe bună dreptate cred eu, că nu se mişcă nici un pai fără ştirea lui Ion Lungu.

Orice decizie importantă se ia la nivelul cabinetului unu din Primăria Suceava. Cedările de jucători către cluburi patronate sau conduse din umbră de prieteni gen Adrian Porumboiu sau Gheorghe Ştefan „Pinalti” nu se fac decât cu acordul primarului.

Acum câteva luni, presa a scris pe larg despre Mihai Roman şi plecarea acestuia la FC Braşov. Înainte de a ajunge sub Tâmpa, Roman fusese acontat Vasluiului lui Porumboiu. Din motive personale, fotbalistul a refuzat să semneze cu Vasluiul şi a fost trimis să joace la Liteni, în Liga a IV-a, pentru că-l supărase pe primarul Ion Lungu.

Iar exemplele pot continua cu Mihai Luca şi Dorian Andronic, jucători care evoluau în echipa naţională de tineret şi care au fost direcţionaţi spre acelaşi club, FC Vaslui, pentru o sumă ridicolă de aproximativ 50.000 de euro în total.

Ar mai fi şi schimbarea antrenorilor de pe banca Cetăţii. Toţi, dar absolut toţi, au fost instalaţi cu acordul primarului Ion Lungu.

Şi actualul preşedinte Ciprian Anton a ajuns în funcţie pe aceeaşi filieră. Probabil că din acest motiv nu-şi permite să spună mai multe.

Relaţia dintre primar şi echipa de fotbal este, evident, una de slugărnicie din partea ultimilor. Ca în faţa unui stăpân absolut.

Din afară aşa se vede, iar motivarea pare a fi de genul „Eu dau banii, eu comand”.

Corect ar fi fost ca cheltuirea banilor care vin de la bugetul local, deci din buzunarul nostru, al tuturor, să fie controlată de reprezentanţi ai Consiliului Local. Un control care nu s-a exercitat de-a lungul timpului, motiv pentru care nimeni nu ştie cum s-au cheltuit zeci de miliarde de lei vechi din bugetul Primăriei.

Şi aici nu trebuie uitate datoriile către Fisc adunate în ultimii ani de echipa de fotbal, în valoare de aproape 30 de miliarde de lei vechi.

E o activitate pe care scrie faliment, iar cineva trebuie să dea socoteală pentru întreaga nebunie.