Shares

Sfârşitul de an scoate în faţă pupincuriştii. Se întâmplă în mai toate domeniile, dar în politică totul este mult mai pregnant.

Ultimele zile i-au adus în prim-plan pe o serie de primari, care au ţinut cu tot dinadinsul să apară în faţa lui Zeus de Suceava. Aşa se face că sediul Consiliului Judeţean Suceava a fost loc de pelerinaj pentru toţi cei care au dorit să nu rămână neobservaţi de Gheorghe Flutur.

Printre colindătorii fruntaşi s-a numărat şi Gabriel Şerban (foto primul din dreapta), primarul din Câmpulung Moldovenesc. S-a îmbrăcat în port popular şi a venit la Suceava împreună cu un grup din zonă. A stat drept în faţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava şi a colindat, ceea ce pentru el înseamnă un soi de cec în alb pentru o bucată de vreme.

Nu a fost singurul care a făcut plecăciunile de rigoare. În aceeaşi categorie s-au încadrat viceprimarul din Şcheia şi oamenii pe care i-a adus. Au compus versuri de care s-ar ruşina şi copiii de clasa I. I-auziţi aici: „Când a luat judeţeana, i-a mers vestea în toată ţara. Aşa preşedinte găseşti mai rar / Om frumos şi gospodar. Pe unde viaţa l-a purtat / loc de bună ziua şi-o lăsat”. O altă urare pentru Gheorghe Flutur a aceloraşi „gospodari” din Şcheia este apoteotică: „Îi place tare mult să joace şi să cânte şi pe toată lumea cu drag să o ajute. Niciodată nu şi-a uitat portul şi vorba şi tradiţia frumoasă din Bucovina”.

Dacă tradiţiile lui Flutur înseamnă oul kitch din centrul municipiului Suceava, scrisul cu oi pe dealurile de la Bucşoaia sau alte drăcovenii pe care le-a năşit cu surle şi trâmbiţe atunci cred că eu sunt defazat şi nu mai înţeleg nimic din ceea ce înseamnă Bucovina, atât cât am cunoscut-o eu.

Sunt doar două exemple de pupincurism, dar cu siguranţă sunt mult mai multe. Dacă pereţii Consiliului Judeţean ar avea gură, ne-am cruci ce am auzi.