Brigada Diverse

Rasişti sau realişti?

În ultima vreme am urmărit atent comentariile postate după publicarea mai multor materiale care îi privesc pe cetăţenii de etnie romă. Concluzia aproape zdrobitoare este aceea că oamenii nu-i prea înghit şi nu doar că le doresc ce e mai rău, dar readuc în memorie şi anii ’40, când romii, pe atunci se numeau ţigani, erau ţinta epurărilor rasiale prin mai multe state europene, inclusiv România condusă de mareşalul Antonescu.

Am să aduc şi câteva exemple din ceea ce cred românii despre romi. Chiar dacă postările nu sunt cu nume real, ele reflectă o gândire pe care am întâlnit-o direct şi printre oameni cu studii sau cu funcţii.

De exemplu, la articolul publicat astăzi în „Monitorul de Suceava”, sub titlul „Focuri de armă trase de doi poliţişti înconjuraţi de aproape 100 de romi”, rasismul transpiră din aproape toate comentariile.

„Bravo lor, în sfârşit POLIŢIA este POLIŢIE …dacă toţi ar proceda aşa ,,ROMII” ar respecta LEGEA … nu ar fi stricat să fi tras în unul – doi ca să-i înveţe minte. BRAVO LOR …BRAVO POLIŢIŞTILOR … celor 2 la început …ceilalţi luaţi exemplu şi nu mai tremuraţi de frică în faţa ŢIGANILOR…baremi cât aveţi pistolul în mână…!!!!”, este un text oarecum liniştit. Un alt cititor este mai virulent: „Felicitări ! dar dacă acel echipaj punea la pământ vreo 10 cioroi, era mai bine. (…) Nu pot suporta rasa asta de ciori, trebuie să renască ceea ce a vrut Antonescu să facă, nu se mai poate, ăştia îşi fac de cap, şi în ultima perioadă cam fac legea în ţara asta dar trebuie să le dăm frâu liber, ori în India ori pe marea neagră pe un vas de carton. Ieri a sosit un tir cu ajutoare pentru sinistraţi iar azi nici nu era ora 8 şi în faţa Primăriei era plin de ciori, alţii veneau gâfâind cu sacoşe în mâini, ciori care nu au avut nicio legătură cu apa, decât că probabil i-a plouat în curte. Nu poţi respira de atâtea ciori, nu pot primi cei îndreptăţiţi ajutoare din cauza ciorilor care fac scandal la uşa Primăriei, făcând ei legea după cum le place prin ameninţări”.

Aş mai adăuga un singur comentariu, apărut la materialul semnat de subsemnatul în „Monitorul de Suceava”, despre femeia care a leşinat teatral în braţele premierului Emil Boc şi acum are dosar penal la Parchet pentru că i-a atacat şi lovit pe secretarul şi consilierul juridic din Primăria Pătrăuţi. Acest ultim aspect l-am trăit direct şi pot spune că am văzut în faţă fiare, nu oameni, mânaţi de un spirit de turmă care vă este cunoscut tuturor. Revenind, iată ce spune omul care a citit materialul: „A făcut teatru ieftin, că s-a văzut şi atunci, ăştia ar trebui gazaţi, că după ce le dai degeaba mai fac şi gargara, osul la muncă nu îl pun nici unul, aşteaptă doar pomană şi să FURE dacă se poate. Ar trebui pe ăştia care au făcut scandal nici să nu-i mai ajute cu nimic pentru că dacă aveau ocupaţie nu se mai luau de oamenii de la Primărie. DAR ŢIGANUL TOT ŢIGAN RĂMÂNE”.

În Franţa, în urma unui sondaj de opinie s-a ajuns la concluzia că unul din şapte francezi este rasist. Nu ştiu care ar fi ponderea în România, dar nu m-ar mira să depăşească orice previziune. Cu condiţia ca oamenii să spună exact ceea ce gândesc.

De la ce vine însă această ură pentru romi (sau cel puţin aşa o percep eu prin mai toate locurile unde am fost în acest judeţ când vine vorba de respectiva etnie)? De la multe, foarte multe, o parte care ne sunt culpabilizabile şi nouă, celor care îi tratăm cu dispreţ, şi autorităţilor, care nu au venit cu programe serioase pentru integrarea lor în societate, dar mai ales lor. Sunt probleme care măcină societatea noastră de zeci şi zeci de ani, iar prăpastia continuă să se adâncească. Nici nu ştiu dacă oamenii care îi înjură pe romi şi le doresc răul sunt rasişti sau doar s-au săturat să mai trăiască cu teama în suflet că vor fi atacaţi în propriile case, că le vor fi furate culturile de pe câmp sau că vor fi scuipaţi în timp ce merg pe drum. Pe cei care citesc acest material i-aş ruga să lase un comentariu, ori vreo sugestie despre acest subiect, despre viitorul relaţiei dintre români şi romi şi despre cum vede fiecare rezolvată această disensiune dintre populaţia majoritară a României şi etnicii romi.

Articole asemănătoare

35 Comentarii

 1. Nu va mai mirati,domnule Neagu,in presa locala sunt chestii chiar mai urate: nu de mult, in Crai Nou, (fostul Zori Noi…) domnul Vichentie Nicolaiciuc carele este dumnealui os de roman get-beget facea elogiul unei carti despre Gavril Vatamaniuc,”ultimul supravietuitor din Rezistenta Anticomunista si ANTISEMITA…” Cartea a fost clocita de un croncozaur al Secu. si este despre un alt macaleandru care profita de credulitatea tinerilor. Halal sa ne fie!

 2. Din pacate tot educatia este solutia. Am vazut cazul romilor din Torino. Acolo autoritatile acorda ajutoare romilor din ghetouri doar cu conditia sa-si trimita copiii la scoala; deja generatiile care au ajuns la colegiu nu mai vor sa traiasca in aceste locuri periferice si infecte, unii chiar rupandu-se total de familii. Cred ca acest model este singurul eficient cu conditia ca dupa terminarea studiilor sa aiba si posibilitatea ocuparii unui post pentru a se intretine decent.

 3. Solutia e una singura> SOLUTIA FINALA. Kukule, mai usor cu antisemitismul, zi-ne de Holocaustu Rosu, ca ai avea multe de povestit, cat despre Vatamaniuc, cinste lui ca a folosit ZB-ul exact asa cum trebuie. Bagati la cap: nu mai e mult si Europa va mai trece printr-un holocaust. Sa vedem daca si acesta se va transforma intr-un Holocash.

  1. Imi pare rau dar mananci si d-ta rahat cu lopata,ai idee cati romani muncesc azi in Israel? Daca isi aduc aia aminte de marele rezistent Vatamaniuc care a dormit cu obielele in picioare luni de zile de antisemit ce era si de altii ca el? Esti amabil sa ne spui ce fapte de arme a facut Vatamaniuc dar mai ales Vichentie Nicolaiciuc care este un nationalist ucrainean de esenta foarte puturoasa,cam ca obielele luptatotorului dumitale antisemit?

   1. Ai idee cati israelieni actuali au facut avere, ei sau inaintasii lor, in România si mai ales cum? Ai idee cati evrei erau in camarila lui Carol al II-lea? Ai idee cati evrei au venit pe tancurile sovietice si ne-au adus visul de aur al omenirii? Ai idee cati urmasi ai acelor evrei au fost si mai sunt in guvernele postdecembriste? Si asa, ca tot o tii cu antisemitismul, cum se face ca in rezistenta armata anticomunista nu s-a aflat nici macar un evreu? Cum? Ai idee cati evrei cu nume schimbate au faurit opera proletcultista in RPR? Ucrainieni, neucrainieni, antisemiti, filosemiti, un singur lucru admir la ei> AU URAT COMUNISMUL SI I S-AU OPUS IN CEA MAI CRUNTA PERIOADA A SA.

 4. ba, voi sunteti tampiti! nu puteti faceti diferenta intre tiganii gospodari si cei pusi pe furat? nu ii poti baga pe toti in aceeasi oala, e la fel ca si cu romanii din strainatate, unii muncesc cinstit iar altii fura si violeaza; ptr asta suntem toti vinovati? romanul este o rasa primitiva in gandire si comportament vizavi oameni de alte etnii, animale si mod de a trai.

 5. Arata-mi un tigan gospodar. Eu stiu unu, pe numele sau Adrian Nastase, are si ferma la Cornu, dar si asta e chemat la DNA

 6. Domnule Neagu,poate va exprimati o pozitie in legatura cu ineptiile unor rasisti. KAMIL: am idee,unele chestii pe care le debitezi sunt clisee si chiar daca ar fi fost adevarate nu cu ZB-ul se rezolva. Pentru ca au existat unii ca tine si mai exista vom plati statului Israel despagubiri de cateva miliarde de euro pentru populatia evreiasca care a pierit in Romania sau si-a pierdut proprietatile,ceea ce,scuza-ma ,miroase ca obielele marelui luptator din Sucevita care fugea,fugea,mai dormea,mai etc. Tancurile sovietice au venit cu evrei pe turela pentru ca Romania a pierdut,din pacate,razboiul.Ar fi avut o soarta mai buna daca, asa cum a facut Franco in Spania,s-ar fi purtat altfel cu evreii care nu iarta. Vorba aia: Traiasca FMI in frunte cu boardul sau central!
  Daca nu stii chestia cu despagubirile nu e vina mea . Tu imbraca-te national si zbiara: „Traiasca legiunea si capitanul”,face bine la fiere.

  1. ba cucule, las-o dracului cu scoala asta de hasefer, ca pute, nu evreii au monopolul suferintei pe terra si mai bune spune ne de anul 1940-1941 si ce au facut coreligionarii tai in basarabia si nordul bucovinei dupa ce s-a retras administratia romaneasca. ei, dupa ce ne spui ce au facut astia pe acolo, dupa putem vorbi si de ce plateste statul roman ce plateste. drept sa iti spun mie imi convine ca actualmente in suceava mai sunt cateva zeci de evrei si nu 30-40 la suta din populatie. acum iti permiti si tu sa fii mare filosemit. ce nu inteleg e de unde atata ura fata de Vatamaniuc, esti vreun urmas al vreunui securist casapit de asta sau ai in tine educatie sorosista marca gedese care prinde excelent la slugi si talambi care se exprima in slogane

 7. P.S. Nu ai enumerat,totusi,faptele de arme ale lui Vatamaniuc,fie ele antisemite sau anticomuniste. Cu cati evrei s-a luptat dumnealui? Cu cati tigani? De arieni ce suntem de aia ne iau toti prin strainataturi de ciori…Oare de ce? Prietenii stiu de ce…

 8. nu ma intereseaza faptele de arme si cu cati evrei si tigani s-a batut, ma int doar ca a fost unul din putinii care a incercat sa reziste tavalugului rosu, care observ ca iti este tare drag si ma gandesc oare esti unul dintre cei 41 la suta care astazi s-au declarat gata sa-l voteze pe ceausescu? sau nici ceausescu nu e bun, pt ca el s-a bagat pe ideea nationalista si a tradat internationalismul marxism leninismului

  1. In chestia cu Vatamaniuc ma enerveaza si ma deprima faptul ca unii naivi acrediteaza ,fara sa vrea probabil,noi mituri gaunoase,cam ca acelea despre eroii comunisti sovietici care se puneau de-a lungul caii ferate ,unde era sina rupta,trecea trenul apoi ei raportau de executare…In realitate a fost si el un proscris oarecare,un fugar in vremuri tulburi,iar formula ANTISEMIT nu face decat sa intareasca pretentiile statului israelian. Si cam cu cati evrei si tigani a luptat ? Cam ce eficienta a avut?
   Crezi ca internationalismul de tip comunitar e mai sexy? Oare Maurice Schumann,unul din parintii fondatori ai Pietei Comune,era irlandez sau dac ? Oare de ce Secretarul de Stat de la Trezoreria SUA este de obicei de aceeasi etnie? Raspuns: ca sa FMI…

   1. Daca tu vii cu astia, vin si eu cu Lavrenti Beria – inventatorul NKVD-ului, cu Menahem Begin – inventatorul terorismului, pentru care a primit cum se cuvine Nobelul pt pace. La capitolul gainari il putem include pe Nati Meir, care le-a dat teapa si tiganilor. Degeaba conduc ai tai ce conduc, ca doar tot ei l-au finantat pe Hitler pana a ajuns sa-i casapeasca. Admite ca evreii fac si porcarii, ca au si ei oi negre, ca si ei fac crime si ca suferinta lor nu este mai deosebita decat a altora. Scarbos dublu standard mai practici cucule!

 9. Acuma sa-ti zic cum devine cazul cu obielele lui Vatamaniuc: intr-un acces de sinceritate dumnealui marturiseste ca nu se descaltau cu lunile,ca sa poate fugi imediat ce sezizau poterele prin preajma. Pai daca este asa,cand luptau ei? In pauzele de obiele??? Nu ca n-ar avea dreptate,acuma vreo doi ani un ziar local relata cazul unui cioban care a ajuns la spital cu cizmele lipite de os:aplicase acelasi procedeu…
  E o chestie de umor national,demna de o carte cu eroi luptatori antisemiti,anticomunisti si antiromi.

  1. Pe la 1830 a izbucnit o epidemie de holera in Botosani pentru ca evreii pripasiti acolo aveau obiceiul sa isi arunce oala de noapte in strada direct de pe geam. Las-o n papusoi cu glume de astea de 3 lei ca iti pot da si eu altele, de exemplu, imediat dupa instaurarea comunismului in România, taranii români vorbind despre evrei, care erau cocatati la putere si ascunsi dupa carpa rosie si au exterminat tot ce a avut bun tara asta de ne resimtim si acum si tu insuti suferi cucule, ceva de genul: noi murim de pelagra si voi de sifilis. Iti inteleg filosemitismul si poate ca esti evrei, dar asta nu te face superior si nici nu ai dreptul la crima cum faci acum in Gaza. Stim amandoi d ela Iisus ca cine scoate sabia, de sabie piere si cand vei fi gata sa recunosti ca si ai tai au comis crime si mai ales de cele mai abominabile pe aceste teritorii si cand vei fi pregatit sa infrunti adevarul in fata, putem discuta si despre bani si despre plati ale suferintei. Deci, daca iti lipseste o bucata de madular, nu esti vreo mare smecherie.

 10. Nu sunt evreu,daca as fi, as fi onorat; constat insa ca aceasta discutie ar trebui sa fie mai ampla,sa-si mai spuna si altii parerea,pentru ca eu nu am cum sa te conving ca esti ridicol – pai,la 1830,daca aia isi aruncau oala de noapte in strada,bastinasii unde se cacau?? Nu cumva pe unde apucau,ca si azi? Strasnica curatenie in zona Botosani,gospodari ca acolo mai rar,bobocule!
  Evreii sunt poporul cartii,Hristos insusi era evreu,trebuie doar sa-i respecti pentru ca respectul implica si distanta – adica daca nu te tragi de bracinari cu ei nici ei nu te incaleca. Se vede ca nu ai habar de istorie,canti dupa ureche,ca multi altii.
  Nu am la ce sa ma astept de la un rezumat oarecare cum pari,pe mine ma ingrijoreaza excesele poporului din care si eu fac parte,propensiunea spre bombastico-ridicol,primitivismul liderilor si al celor pe care ii reprezinta. Dupa manifestarea butaforico-folclorico-carlista de la Frasin,de la alegerile locale din 2008 cand Flutur ori din prostie ori din prostie+ingamfare a resuscitat un spirit radical,de extrema dreapta,orasul s-a umplut de zvastici. Chestiile astea miros a obiele si a damf de taranoi primitiv care mai crede inca in omoruri rituale comise de evrei,in chestia cu evrei murdari,prosti, etc,care beau sangele poporului,in Protocoalele Sionului…
  Intrucat nu sunt evreu nu sunt nici circumcis – ma amuza insa ca unii sunt taiati imprejur la creier.
  Nu e nici o gluma cu Vatamaniuc care dormea incaltat cu lunile ca sa poata fugi – bag seama ca nu i-ai citit operele complete,adica,oarecum,esti ca ateii care nu au habar ce scrie in Biblie dar o combat.

  1. Cucule, daca ai fi citit ceva mai multe mitologii, nu doar una care este o compilatie a multor altora, ai descoperi o adevarata olimpiada a popoarelor alese. Spunand ce spui mai sus cred ca tu insuti ai cazut in capcana conspirationismului. Cand s-a umplut orasul de zvastici a fost alta chestiune ce tine mai mult de paganismul nordic promovat de formatii de metal, nu prea are legatura decat tangential cu evreii. Problema ta e ca tu ii vezi in centrul atentiei peste tot. Pe vremea cand Vatamaniuc purta obiele si multi dintre cei venerati de tine purtau paduchi in perciuni unsurosi. Cat despre cunoasterea Bibiliei, nu te juca cu fundu gol pe langa p__a sculata, ca am mai pus la punct si iehovisti si penticostali.

 11. Ti-am zis ca nu sunt evreu; in rest – traiesti din clisee , Menahem Begin a fost terorist din punctul de vedere al britanicilor carora le-a cam dat peste botic.Sigur ca evreii sunt mercantili,orice evreu care se respecta are un mic capital pe care il multiplica printre goim-i sau il poarta cu ei cand se-ngroasa gluma si fug de pogromuri. In fond,pilda cu Hristos cu alungarea camatarilor din Templu face aceasta trimitere la spiritul mercantil exacerbat. Insa pe mine ma intereseaza,ca roman,ca de prin 1938 incoace suntem luati de slugi si de boi tocmai pentru ca nu am stiut sa ne purtam cu alte natii,cu noi insine. Ca fost Ana Pauker,Brucan,Roman,Tismaneanu,Patapievici.Moses Rosen,toti astia ne-au fuck-ut cu materilul clientului. Alaturi de noi mai sunt si alti fraieri,clienti favoriti ai FMI. Care este raspunsul nostru? Antisemitism,xenofobie,festivaluri folclorice pline de kitsch-uri (ale branzei,ale cetinii,ale oular,ale palariei calului,etc.,de si-ar face cruce stramosii) Primarii si presa promoveaza aceasta imagine de huzur oriental,cu barbati imbracat in discutabile tinute populare,sarbatorind mereu nu-stiu-ce in timp ce ei crapa de foame sau sunt foarte aproape s-o faca.Banii de diguri vin eventual de la UE sau FMI. Unde ai mai vazut dumneata la romani sa se tunda oile duminica,in costum national,cantand din bucium? Ei bine,aceasta este imaginea care ni se baga pe gat,cu un presedinte cu ţundra si clopul pe chelie,band palinka si piscand de cur femeile. Acesta este tipul de roman pe care il promovam,cu miros de obiele si client favorit al unor natii pe care d-ta le detesti dar care iti dau bani apoi ti-i iau inapoi cu dobanda frumusica. Deci: Traiasca legiunea si capitanul,Vatamaniuc si toti luptatorii sai anticomunisti si antisemiti. Sa traiti bine !

  1. NU vezi cat esti de ridicol, cum indraznesti sa spui ca românii nu au stiut sa se poarte cu alte natii si ii ridici in slava pe evrei. Tocmai pe evrei care au fost alungati de peste tot de unde s-au pripasit. Nu are sens sa intru acum in detalii cu inchiderea cercului samd, dar e suficient sa iti spun de episodul Spania, episodul Marea Britanie, culminarea cu episodul Germania de la care a inceput si nebunia româneasca, care, asa cum nu vrei sa recunosti, a fost provocata tot e ai tai. Hai ca facem teoria chibritului, esti calat pe o pista si o tot tii asa ca proasta la mormant pe ea haha Şalom, eu am iesit din discutie. Delecteaza te cu asta http://www.youtube.com/watch?v=5nwfdACoHn8 si cand ai chef iti dau si jurnalul lui Motrescu aparut la Nemira

   1. Cel mai mare pericol este acela ca unii ca tine ajung sa zbiere prin piete (cu varianta „forumuri”) in perioade de criza; asa s-au petrecut episoadele cu Germania,Spania,etc Ar trebui sa stii mai multa carte decat scrie pe Google ca sa intelegi ca,de exemplu,Ovidiu Gaina, cel cu care au conlucrat rezistentii tai, a facut parte din echipa care l-a asasinat pe Iorga iar Bandera era un nationalist ucrainean care voia intreaga Bucovina si se refugiase pe aici ca sa scape de rusi,cooperand si cu etnici ucraineni din zona. In rest ,nici eu nu intentionez sa mai dialoghez cu tine,dialogul este posibil doar intre egali,altfel este dresura sau manipulare.

 12. Las-o dracului in sange, ca ai tai au facut criza. Logica ta e bolnava, pui efectul inaintea cauzei si vorbesti prostii. Extrapoleaza si intelege cine e originea relelor si cine l-a nascut pe Hitler. Despre Bandera stiu mai multe de la localnicii din Nisipitu. NU intru in amanunte. Si daca tot te pricepi asa bine la banditi, de ce nu ne vorbesti si de faptele unui anume Max Goldstein, personaj care a omorat mai multi demnitari romani decat toate echipele mortii ale legionarilor la un loc. Asta actiunea pe la 1920, deci putin mai repede decat reactia poporului roman. Partinitor tare mai esti tovarase, iti place sa minti prin omisiune.

 13. Pe Hitler l-a nascut mă-sa,la fel pe Zelea Codreanu,tot mamica sa. Pe nici una dintre ele nu o chema Rifka.Se vede treaba ca esti intoxicat cu prostii,daca stii cine este Bandera ai putea sa spui ce are asta in comun cu aspiratiile poporului roman. La Nisipitu locuiesc romani de talia ta,nu ma mira.Max Goldstein exista numai in imaginatia ta,da un singur nume de crima politica. Pot in schimb sa-ti spun ca unii rezistenti din zona sunt etnici ucraineni care luptau pentru interesele natiei lor sau fugeau,pur si simplu,de rusi.Macoveiciuc,Vatamaniuc – ce rezonanta au numele astea?
  In traditia populara din zona Vicov – Nisipitul numele „banderot” este sinonim cu bandit. Max Goldstein??? Poate si Louis de Funes…

 14. Aceeasi rezonanta ca si numele Hitler, evreu care omoara evrei. La ce radacini au numele celor doi, iti dai lesne seama ca numele unor inaintasi ai lor au fost rutenizate de-a lungul timpului. Si mai jos raspunsul la intrebarea ta vis a vis de paduchiosul Goldstein „La 8 decembrie 1920, Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau, au organizat un alt atac terorist cu bombă. Dispozitivul exploziv artizanal plasat în sala Senatului României i-a ucis pe Ministrul Justiţie, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, şi pe senatorii Demetriu Radu, (Episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc), şi Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost şi răniţi printre care preşedintele Senatului, Constantin Coandă. „

 15. camile,nenea care semneaza „traian” nu este altceva decat un pigmeu lobotomizat ,categoric impotent si ,desigur,frustat.nu-l baga in seama pentru ca cel ce semneaza „kuku”este „kuku”si etare destept.va urmaresc polemica de pe forum ca pe un spectacol de calitate.

  1. E o remarca despre care recunosc ca ma flateaza,insa nu asta e ideea,m-am vindecat de orgolii. As prefera sa va pronuntati in vreun fel (oricare ar fi acela,nu sper sa fiti de acord cu mine) pentru a muta discutia intr-un registru serios. Acum ne fura peisajul,timpul e copt pentru extremisme cu care ne-am fript… Poate d-l Sandrinio Neagu continua discutia provocand alta,cu mai multi participanti.Chiar nu-l cunosc pe d-l Manole,am aflat ulterior acelei postari ca a lucrat la un post TV local,ca ar fi poet,etc. Sa-i dea Dumnezeu rime…

 16. Nu stiu cine este Manole,eu il stiu doar pe ala care a ingropat-o pe nevasta-sa in zid,ca sa stea ascunsa acolo si el sa devina mason avant la lettre. La asta de acum sa-i dea Dumnezeu sanatate si virtute,ca poate are nevoie.Discutia despre alte natii arata cat de vulnerabili suntem la vreme de criza – toti sunt vinovati,evrei ,tigani,unguri,noi suntem destepti si trebuie sa stam pe-o râna,sa cântam din fluier (care mai stim) a scârbă si indoială si sa asteptam sa vina FMI si UE sa nea dea bani sa facem diguri, ca daca nu le dam la cap evreilor.
  Amicii lui Kamil,mari folcloristi,români verzi,cantau asa:
  „In lături,Iudă,neam de sarpe/In lături,jidoviti pagâni/Ca apucăm săcurea-n mâini…”
  Frumos si mobilizator,nu?
  Pe d-l Flutur il cedez,simbolic,lui Kamil si alor sai,sa faca bors portocaliu cu el,dupa ce se imbraca national,canta cantece de vitejie si fac statui din oua dupa ce i le-au numarat pe ale lui Nastase.

 17. 1. am mai multe idei fixe;
  2. nu-mi atribui ce nu am spus,tiganii sunt ai Romaniei cum sunt si ai UE,depinde ce vor ei,tiganii;
  3. discutiile pe forum sunt inutile,cel mai probabil vei ramane cu ideile dumitale fixe iar eu cu ale mele.
  4. ideea mea fixa cea mai preganata este ca perceptia poporului român despre sine este gresita,este un fel de masochism cultural care incepe cu semanatorismul lui Iorga si se termina cu Vadim,via Zelea-Codreanu;
  5. punct.

 18. mi se pare normal, nu e loc pe terra decat de un singur popor ales, doar unul singur are dreptul sa se considere buricul pamantului, hai ca incepem sa ne intelegem

 19. neagule draga,
  inainte de a o face pe avocatul tiganilor te poftesc sa locuiesti cu ei in preajma sau de ce nu in mijlocul lor. nu inseamna ca subscriu la chestiile gen „omorati-i” sau „gazati-i” dar daca ve-i locui cu ei in aceia;i localitate o sa te trezesti si tu scriind astfel de lucruri. Si cei din occident i-au tot cainat si partinit ca nu au drepturi iar acum ca au tigani cu miile prin capitalele lor au realizat si ei cam despre cine vorbim. nu e nevoie sa-i oamoare nimeni, e suficient sa-i fortezi sa traiasca departe de orice localitate populata cu romani, maghiari sau alta natie si se vor stinge singuri ne-avand de la cine fura. Mai reflecta sau fa-ti o mutatie la Patrauti, jud. Suceava

 20. Frumoasa reactualizare prietene!
  Locuiesti cumva la Patrauti sau la Mironu?
  Dincolo de gluma, demult, am citit o declaratie rostita acum 45 de ani de catre Charles de Gaulle si care suna cam asa: „Problema palestiniana nu are nici o solutie.”
  Ce parere aveti, pana acum a nimerit o?
  Nu este obligatoriu ca orice problema sociala sau geopolitica sa aiba o rezolvare previzibila si planificata.
  Extrapolat la realitatea romaneasca, cred ca nu mai exista nimeni care sa creada cu adevarat ca acesti oameni(romii) pot fi integrati , nici macar pe termen mediu , intr o societate cat de cat normala.
  Sa ne dorim sanatate si putere de munca pentru a reusi sa platim ajutoarele sociale concetatenilor nostri de etnie roma! La ritmul inmultirii lor , nu va fi usor!
  Doamne ajuta!

Citiți de asemenea
Close
Back to top button