Shares

În ultima vreme am urmărit atent comentariile postate după publicarea mai multor materiale care îi privesc pe cetăţenii de etnie romă. Concluzia aproape zdrobitoare este aceea că oamenii nu-i prea înghit şi nu doar că le doresc ce e mai rău, dar readuc în memorie şi anii ’40, când romii, pe atunci se numeau ţigani, erau ţinta epurărilor rasiale prin mai multe state europene, inclusiv România condusă de mareşalul Antonescu.

Am să aduc şi câteva exemple din ceea ce cred românii despre romi. Chiar dacă postările nu sunt cu nume real, ele reflectă o gândire pe care am întâlnit-o direct şi printre oameni cu studii sau cu funcţii.

De exemplu, la articolul publicat astăzi în „Monitorul de Suceava”, sub titlul „Focuri de armă trase de doi poliţişti înconjuraţi de aproape 100 de romi”, rasismul transpiră din aproape toate comentariile.

„Bravo lor, în sfârşit POLIŢIA este POLIŢIE …dacă toţi ar proceda aşa ,,ROMII” ar respecta LEGEA … nu ar fi stricat să fi tras în unul – doi ca să-i înveţe minte. BRAVO LOR …BRAVO POLIŢIŞTILOR … celor 2 la început …ceilalţi luaţi exemplu şi nu mai tremuraţi de frică în faţa ŢIGANILOR…baremi cât aveţi pistolul în mână…!!!!”, este un text oarecum liniştit. Un alt cititor este mai virulent: „Felicitări ! dar dacă acel echipaj punea la pământ vreo 10 cioroi, era mai bine. (…) Nu pot suporta rasa asta de ciori, trebuie să renască ceea ce a vrut Antonescu să facă, nu se mai poate, ăştia îşi fac de cap, şi în ultima perioadă cam fac legea în ţara asta dar trebuie să le dăm frâu liber, ori în India ori pe marea neagră pe un vas de carton. Ieri a sosit un tir cu ajutoare pentru sinistraţi iar azi nici nu era ora 8 şi în faţa Primăriei era plin de ciori, alţii veneau gâfâind cu sacoşe în mâini, ciori care nu au avut nicio legătură cu apa, decât că probabil i-a plouat în curte. Nu poţi respira de atâtea ciori, nu pot primi cei îndreptăţiţi ajutoare din cauza ciorilor care fac scandal la uşa Primăriei, făcând ei legea după cum le place prin ameninţări”.

Aş mai adăuga un singur comentariu, apărut la materialul semnat de subsemnatul în „Monitorul de Suceava”, despre femeia care a leşinat teatral în braţele premierului Emil Boc şi acum are dosar penal la Parchet pentru că i-a atacat şi lovit pe secretarul şi consilierul juridic din Primăria Pătrăuţi. Acest ultim aspect l-am trăit direct şi pot spune că am văzut în faţă fiare, nu oameni, mânaţi de un spirit de turmă care vă este cunoscut tuturor. Revenind, iată ce spune omul care a citit materialul: „A făcut teatru ieftin, că s-a văzut şi atunci, ăştia ar trebui gazaţi, că după ce le dai degeaba mai fac şi gargara, osul la muncă nu îl pun nici unul, aşteaptă doar pomană şi să FURE dacă se poate. Ar trebui pe ăştia care au făcut scandal nici să nu-i mai ajute cu nimic pentru că dacă aveau ocupaţie nu se mai luau de oamenii de la Primărie. DAR ŢIGANUL TOT ŢIGAN RĂMÂNE”.

În Franţa, în urma unui sondaj de opinie s-a ajuns la concluzia că unul din şapte francezi este rasist. Nu ştiu care ar fi ponderea în România, dar nu m-ar mira să depăşească orice previziune. Cu condiţia ca oamenii să spună exact ceea ce gândesc.

De la ce vine însă această ură pentru romi (sau cel puţin aşa o percep eu prin mai toate locurile unde am fost în acest judeţ când vine vorba de respectiva etnie)? De la multe, foarte multe, o parte care ne sunt culpabilizabile şi nouă, celor care îi tratăm cu dispreţ, şi autorităţilor, care nu au venit cu programe serioase pentru integrarea lor în societate, dar mai ales lor. Sunt probleme care măcină societatea noastră de zeci şi zeci de ani, iar prăpastia continuă să se adâncească. Nici nu ştiu dacă oamenii care îi înjură pe romi şi le doresc răul sunt rasişti sau doar s-au săturat să mai trăiască cu teama în suflet că vor fi atacaţi în propriile case, că le vor fi furate culturile de pe câmp sau că vor fi scuipaţi în timp ce merg pe drum. Pe cei care citesc acest material i-aş ruga să lase un comentariu, ori vreo sugestie despre acest subiect, despre viitorul relaţiei dintre români şi romi şi despre cum vede fiecare rezolvată această disensiune dintre populaţia majoritară a României şi etnicii romi.