Shares

Revoluţie de cafea sau sânge vărsat? Asta-i întrebarea care se pune în cazul cotidianului “Crai Nou” şi a schimbărilor care se preconizează aici. Viitorul nu sună bine, cel puţin pentru câţiva dintre angajaţii ziarului, dar totul se va decide în câteva zile.

Materialul pe care l-am publicat pe blog acum vreo trei săptămâni începe să prindă contur. Mă refer aici la schimbarea şefimii de la cotidianul “Crai Nou”. Chiar dacă a declarat că este plecat  în concediu pentru “vreo două luni şi jumătate”, încă directorul ziarului Dumitru Teodorescu publică 2-3 editoriale săptămânal, aşa cum nu s-a întâmplat nici în perioada când era pe baricade.

Acum nu ştim dacă are mai mult timp la dispoziţie şi este mai relaxat în a-şi pune în ordine ideile pe care le publică, sau l-or fi atins şi pe el directivele lui Mihai Chira.

Informaţiile sănătoase pe care le am arată că Mihai Chira, noul coordonator al politicii editoriale de la “Crai Nou”, le-a impus angajaţilor un target de performanţă, iar perioada de evaluare este pe final.

crai nou bun1

Colegul meu din presa scrisă, Dinu Zară, spune că trei dintre “veteranii” ziarului, anume Doina Cernica, Sava Bejinariu şi Mircea Sfichi, au fost “sfătuiţi” să se pensioneze pentru a nu fi aruncaţi ca nişte măsele stricate.

Faptul că “bătrânii” sunt pe făraş a ajuns şi la urechile mele. Mai ştiu, de asemenea, că pentru a reduce cheltuielile de la ziar, Mihai Chira se gândeşte şi la alte reduceri de personal. Şi asta am impresia că-i va afecta şi pe mai tinerii angajaţi ai ziarului, nu doar pe cei trecuţi de prima tinereţe.

Mihai vrea să păstreze oameni care pun osul şi ar putea aduce “Crai Nou” mai aproape de ziarele locale performante. În opinia sa, “veteranii depăşiţi” nu mai corespund acestor cerinţe şi de aceea plecarea lor este foarte probabilă.

Sunt convins că la “Crai Nou” se vor produce schimbări, mai ales că anumiţi oameni de aici au o anumită vârstă şi nu mai au cadenţa necesară.

La fel de adevărat este că ziarul este într-un declin puternic, iar coroborat cu actuala criză economică, ceea ce se traduce prin lipsa materialelor publicitare, nu ştiu cum vor reuşi noii şefi de la “Crai Nou” s-o scoată la capăt.

Mihai Chira mai are în spate şi eşecul unui ziar de sport săptămânal pe care l-a girat în urmă cu vreun an de zile. Eu îi doresc succes, deşi relansarea unui ziar nu înseamnă doar concedieri. Dar asta va afla singur Mihai.