Brigada Diverse

Să-i ajutăm pe ţăranii şi fermierii români!

Cred că e timpul să fim mai naţionalişti şi să nu ne distrugem şi puţinul care ne-a rămas.

Am auzit diferite puncte de vedere că dacă am intrat în Uniunea Europeană trebuie să respectăm regulile lor. De acord până la un anumit punct. Atâta vreme cât vom fi recunoscuţi ca parteneri cu drepturi egale trebuie să jucăm după aceleaşi criterii.

Dar, cum noi suntem o colonie, o piaţă de desfacere, nu cred că e cazul să ne cramponăm de ceea ce ni se cere, evident cu un interes vădit.

Marile lanţuri de magazine şi firmele occidentale care îşi vând marfa în România o fac în dispreţul nostru, şi mă refer aici la calitatea produselor, unele cu mult sub ceea ce le vând conaţionalilor lor sau mai europenilor din alte ţări vestice.

De ce să cumpărăm noi căcaturi de iaurturi ambalate frumos, ce-i drept, dar care nu au nici un gust, başca mai sunt făcute şi din prafuri, iar noţiunea de lapte se foloseşte doar pentru a justifica o expresie de genul „poate conţine urme de …”?

Răspunsul e simplu. Pentru că suntem nişte proşti. De ce să nu cumpărăm produsele fabricii locale de lapte Bucovina sau ale unor producători mai mici, şi aici mă duce gândul la Romică Costan, un om care munceşte zeci de hectare şi are zeci sau chiar sute de animale şi care mai nou produc lapte acru cun un gust pe care nu-l vei regăsi la nici un produs de firmă.

Tot la fel ar trebui să cumpărăm şi roşiile aduse la piaţă de vreo băbuţă care vrea să-şi rotunjească veniturile din pensie, sau ale altor zeci şi sute de mici legumicultori. Dau scris că sunt incomparabil mai bune ca prostiile vândute în supermarketuri, dar care arată ca din reviste.

piata suceava (5)

Hai să ne ajutăm pe noi. Să vândă şi să câştige un ban şi oamenii care muncesc din greu, dar şi noi pentru că vom mânca mai sănătos.

Am văzut recent că Uniunea Europeană ne-a tras de urechi cu legea privind cel puţin 51% româneşti în supermaketuri. Păi cum să privească cu ochi buni lucrul ăsta, când în realitate ei vor să ne bage pe gât subproduse.

Şi sper ca iniţiativa cehilor să prindă contur, iar senatorilor şi deputaţilor suceveni le cer să se implice pentru a cere Guvernului să se alăture celorlalte ţări est şi central europene care nu mai doresc să stea sub papucul autotalitarismului dictat de la Bruxelles şi Berlin.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat că ţara să se alătură Slovaciei şi Ungariei, care afirmă că firmele multinaţionale de alimente vând produse de o calitate mai proastă în ţările mai sărace şi mai puţin competitive din est.

Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei. Scopul nostru principal este de a schimba legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător, acelaşi ambalaj şi aceleaşi specificaţii, astfel că la prima vedere este acelaşi produs, să conţină aceleaşi ingrediente. Dacă este piaţă unică, atunci să avem acces la aceeaşi calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toţi consumatorii”, a spus Jurecka, citat de Reuters.

Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie şi Tehnologie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina şi o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse din ingrediente diferite.

Iar dacă cineva ar avea curiozitatea să comande un studiu şi în România cred că va avea surprize mai mari. Totuşi, cehii sunt trataţi cu mai mult respect decât românii. Aşa că, nu ar fi rău să ne trezim din această reverie şi să nu mai credem că UE ne vrea binele şi doar noi suntem cei datori şi trebuie să ascultăm orbeşte tot ce ni se serveşte. 

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. O logica corecta, dar …..
    „Mos” Sandrinio (asa am vazut ca iti soun unii, probabil ca o gluma buna), sunt dintre cei care duc dorul produselor romanesti cu gustul de alta data si pe care le gasim foarte rar. De ce? Simplu. Chiar si acei producatori care isi aloca denumirea de „TRADITIONALI” trebuie sa fie priviti cu multa suspiciune. Ai citit vreodata etichetele de la cei care fac mezelurile si se dau mari producatori, sau chiar lactatele de la fabrica noastra Bucovina.
    Personal am verificat odata chefirul Bucovina, dupa ce am avut ceva probleme cu burta, desi nu era expirat. Ce scrie acolo? Zaharuri, sare, emolienti, etc. M-am gandit inainte de a scrie aceste randuri sa verific la magazin si iaurtul de Suceava si chiar cel dietetic. Culmea, toate contin zaharuri si sare. Deci, ce sa zic altceva decat ca nu-i mai dulce hreanul ca ridichea. Cumparatorul nu are decat sa citeasca eticheta si sunt sigur ca o citeste, iar daca ii place ceea ce vede cumpara, daca si pretul e corect, daca nu, NU.
    Sa vorbim si de taranul din piete. Sa fim seriosi. Nici macar 1% nu mai sunt tarani. Sunt indivizi care merg la piata de engros, dau probabil spaga la administratorii pietelor care ar trebui sa le ceara certificat de producator, si au taraba la care vand. Toate produsele din piata sunt stropite cu tot felul de chimicale sa creasca mai repede si sa dea productii record, neavand niciun gust. Pana si muraturile sunt altceva.
    In ceea ce priveste LEGEA lui 51% cred ca e o mare IDIOTENIE populista, data inainte de alegeri, sa atraga voturile taranilor. De ce? Simplu. De altfel asta e si motivul pentru care UE ne trage de urechi. E o LEGE ANTICONCURENTIALA! Cum e posibil ca in UE, unde salariile sunt mult mai mari, unde taxele se platesc pe bune sa produca mai ieftin decat aceleasi produse care ar putea avea gust care nu sunt transportate mii de kilometri, unde salariile sunt la ordinul 300-400 EURO? E aberant. Deci daca taranul roman, sau fabricile noastre, ar produce o calitate mai buna, la un pret mai bun, sunt sigur ca acestea ar fi criteriile de selectie a produselor care vor fi cumparate cu prioritate.
    Dar NU. La romani, trebuie sa iti scoti investitia in 2-3 ani, prin evaziune fiscala, prin salarii de mizerie, prin produse proaste. Si daca te ajuta si legislativul cu o lege care sa oblige supermarketurile sa iti ia marfa ce cacao, e raiul asa zisilor producatori. Sa lasam piata sa regleze ceea ce se vinde, nu legea. Ca asa maine poimaine vom manca numai kkt-uri romanesti din magazinele obligate sa nu aiba alte produse, ca nu au vandut in acea luna 51% produse romanesti. O IDIOTENIE mai mare nu exista.
    Sunt insa evident si producatori care au super produse traditionale. Nu dau exemple ca nu e corect sa fac reclama. Evident ca si preturile sunt direct proportionale cu calitatea. Aceste produse se epuizeaza foarte repede, daa nu mergi la primele ore, nu gasesti. Inclusiv paine.
    Deci cred, ca si concluzie, ca normal e sa se regleze singura piata, ca am iesit din COMUNISM si suntem intr-o ECONOMIE DE PIATA LIBERA!

Back to top button