Shares

Cred că e timpul să fim mai naţionalişti şi să nu ne distrugem şi puţinul care ne-a rămas.

Am auzit diferite puncte de vedere că dacă am intrat în Uniunea Europeană trebuie să respectăm regulile lor. De acord până la un anumit punct. Atâta vreme cât vom fi recunoscuţi ca parteneri cu drepturi egale trebuie să jucăm după aceleaşi criterii.

Dar, cum noi suntem o colonie, o piaţă de desfacere, nu cred că e cazul să ne cramponăm de ceea ce ni se cere, evident cu un interes vădit.

Marile lanţuri de magazine şi firmele occidentale care îşi vând marfa în România o fac în dispreţul nostru, şi mă refer aici la calitatea produselor, unele cu mult sub ceea ce le vând conaţionalilor lor sau mai europenilor din alte ţări vestice.

De ce să cumpărăm noi căcaturi de iaurturi ambalate frumos, ce-i drept, dar care nu au nici un gust, başca mai sunt făcute şi din prafuri, iar noţiunea de lapte se foloseşte doar pentru a justifica o expresie de genul „poate conţine urme de …”?

Răspunsul e simplu. Pentru că suntem nişte proşti. De ce să nu cumpărăm produsele fabricii locale de lapte Bucovina sau ale unor producători mai mici, şi aici mă duce gândul la Romică Costan, un om care munceşte zeci de hectare şi are zeci sau chiar sute de animale şi care mai nou produc lapte acru cun un gust pe care nu-l vei regăsi la nici un produs de firmă.

Tot la fel ar trebui să cumpărăm şi roşiile aduse la piaţă de vreo băbuţă care vrea să-şi rotunjească veniturile din pensie, sau ale altor zeci şi sute de mici legumicultori. Dau scris că sunt incomparabil mai bune ca prostiile vândute în supermarketuri, dar care arată ca din reviste.

piata suceava (5)

 

Hai să ne ajutăm pe noi. Să vândă şi să câştige un ban şi oamenii care muncesc din greu, dar şi noi pentru că vom mânca mai sănătos.

Am văzut recent că Uniunea Europeană ne-a tras de urechi cu legea privind cel puţin 51% româneşti în supermaketuri. Păi cum să privească cu ochi buni lucrul ăsta, când în realitate ei vor să ne bage pe gât subproduse.

Şi sper ca iniţiativa cehilor să prindă contur, iar senatorilor şi deputaţilor suceveni le cer să se implice pentru a cere Guvernului să se alăture celorlalte ţări est şi central europene care nu mai doresc să stea sub papucul autotalitarismului dictat de la Bruxelles şi Berlin.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat că ţara să se alătură Slovaciei şi Ungariei, care afirmă că firmele multinaţionale de alimente vând produse de o calitate mai proastă în ţările mai sărace şi mai puţin competitive din est.

Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei. Scopul nostru principal este de a schimba legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător, acelaşi ambalaj şi aceleaşi specificaţii, astfel că la prima vedere este acelaşi produs, să conţină aceleaşi ingrediente. Dacă este piaţă unică, atunci să avem acces la aceeaşi calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toţi consumatorii”, a spus Jurecka, citat de Reuters.

Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie şi Tehnologie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina şi o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse din ingrediente diferite.

Iar dacă cineva ar avea curiozitatea să comande un studiu şi în România cred că va avea surprize mai mari. Totuşi, cehii sunt trataţi cu mai mult respect decât românii. Aşa că, nu ar fi rău să ne trezim din această reverie şi să nu mai credem că UE ne vrea binele şi doar noi suntem cei datori şi trebuie să ascultăm orbeşte tot ce ni se serveşte.