Shares

Inevitabilul s-a întâmplat. Un bărbat de numai 48 de ani şi-a găsit sfârşitul după ce a căzut în una din nenumăratele gropi săpate în oraş şi neasigurate sau semnalizate corespunzător.

Pentru Rudolf Rott viaţa s-a terminat prosteşte, într-o groapă. Este jenant pentru societatea actuală că se poate întâmpla un asemenea eveniment într-un oraş care se vrea cu pretenţii europene.

Ruşinea nu-i absolvă de vină pe cei care erau obligaţi să ia măsuri pentru a evita tragedia. Despre lipsa celor mai elementare norme de protecţie în lucrările care se derulează în municipiul Suceava am mai scris. Acum o lună îmi exprimam speranţa că nu vom fi puşi în situaţia să constatăm accidente de muncă sau, mai grav, decesul unora dintre semenii noştri. Din păcate, lucrurile nu au stat aşa, iar duminică seară un om a căzut victimă capcanelor din Suceava.

lucrari suceava

Bineînţeles, groapa fusese săpată şi nu era nici semnalizată şi nici asigurată corespunzător, aşa cum sunt alte câteva zeci sau sute din oraş.

Se poate invoca faptul că victima era sub influenţa băuturilor alcoolice. Ţin să spun că nu este o infracţiune să mergi pe jos pe străzile acestui oraş. Este o crimă să laşi de izbelişte aceste gropi.

Cu siguranţă vor fi găsiţi vinovaţi printre reprezentanţii firmei care executa lucrări în acel loc fatidic din Burdujeni unde Rudolf Rott a călcat pentru ultima oară în această viaţă. Nu sunt singurii vinovaţi. O parte din responsabilitate revine şi celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, care nu au luat toate măsurile legale împotriva firmei în cauză, dar şi a celorlalte care dau dovadă de aceeaşi ignoranţă. Primăria Suceava are o altă parte de vină pentru că în contractele încheiate cu firmele de construcţii nu au stipulat termeni obligatorii privind protecţia cetăţenilor, care să meargă până la rezilierea acordului.

Până la urmă se va ajunge la concluzia că mortul este singurul vinovat. Pe Rudolf Rott trebuie să-l apărăm noi, cei care putem avea oricând aceeaşi soartă cu a lui. Suntem obligaţi s-o facem, pentru că altfel ne vom plăti moartea din banii noştri.