Brigada Diverse

Scurtă analiză

Alegerile parlamentare din acest an sunt deja istorie, iar PSD a luat tot caimacul în majoritatea zonelor din judeţul Suceava.

Ca să fiu sincer, nu cred că succesul din aceste alegeri, scor 49% la nivel de judeţ, li se datorează în mare măsură celor care conduc PSD Suceava, ci mai degrabă promisiunilor de la nivel central, gen eliminarea celor 100 de taxe, dar şi a unor paşi din trecut, şi mă refer aici la reîntregirea, deşi termenul nu e chiar cel mai exact, a pensiilor şi salariilor.

Da, da. Această problemă a rămas în memoria a milioane de români, iar PSD nu a uitat să o amintească în această campanie electorală.

Pe de altă parte, PNL a plătit preţul unei guvernări „Cioloş” care mai mult i-a încurcat decât i-a ajutat şi, aşa cum am scris şi ieri, a avut în frunte oameni fără viziune, pierzători de profesie. Oameni pe care nu i-au schimbat după alegerile locale, iar rezultatul de acum este unul previzibil.

Să revin însă la Suceava. Gheorghe Flutur a fost parţial locomotiva PNL, iar asta s-a văzut în scorul peste media pe ţară obţinut la Suceava. Cele 7 procente în plus, 27 faţă de 20, nu sunt de natură să-l mulţumească pe Flutur, dar este un semn că în faţa unui val atât de puternic e greu să stai la suprafaţă.

alegeri

Pentru liberali este o înfrângere, şi una destul de dureroasă, dar ar trebui să-şi asume totul, mai ales lipsa unor reforme reale. Aici, la Suceava, o parte dintre oamenii pe care au mizat s-au dovedit de fapt mârţoage, care nu puteau rupe gura târgului.

Drept e că nici PSD nu a adus cai de rasă, dar odată urcate pe val până şi mârţoagele seamănă cu un pur sânge arab.

Câştigător fără să se dea de ceasul morţii este Alexandru Băişanu, aşa cum anticipam înainte de alegeri. ALDE are toate şansele să intre la guvernare alături de PSD, ceea ce-l va face pe Băişanu un om important în judeţ. Iar cu oarecare şansă, la redistribuire, ALDE ar putea prinde şi un senator, în persoana lui Ilie Niţă.

Nu m-a surprins la nivel de Suceava scorul mic al USR şi al PMP, două partide care nu au lideri marcanţi. Cel puţin în cazul USR, la nivel de judeţul Suceava, a fost probabil o candidatură pe ideea „nu avem nimic de pierdut”, cu oameni fără experienţă politică şi fără o strategie prea clară de campanie.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button