Shares

Pentru microbiştii, regretatul profesor Traian Tomescu a rămas în istorie cu o replică celebră: „Se strânge laţul, Miroane!”.

Se referea la Miron Cozma, liderul de sindicat al minerilor din Valea Jiului şi care la acea vreme era pe cai mari atât cu echipa de fotbal Jiul Petroşani şi în lupta, mai bine zis sfidarea autorităţilor statului. Şi câtă dreptate a avut Traian Tomescu! Nu după mult timp, Miron Cozma a fost arestat şi judecat şi a mai văzut lumina zilei după ani buni, iar acum este un personaj aproape necunoscut.

Am făcut acest preambul pentru a înţelege exact la ce m-am referit în titlu. De această dată, personajul vizat este Aurel Olărean, încă primar de Rădăuţi, posibil viitor posesor al unui cazier extrem de bogat.

De ce spun asta? Pentru că pe numele lui Aurel Olărean s-au formulat nenumărate plângeri penale, cele mai multe întemeiate spun eu după ce am citit derularea unor fapte şi mai ales pentru că îl cunosc foarte bine pe primarul din Rădăuţi. Are aceleaşi „aptitudini” ca ale lui Miron Cozma: îşi sfidează colegii, îşi umileşte subalternii şi, ce-i mai grav, ignoră legile.

Toate dosarele sale, şi sunt vreo 5-6 la număr, au ajuns cu toate la Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava. Poate şi acesta este un semn că Aurel Olărean şi-a pierdut şi bruma de susţinere politică pe care o mai avea la Palatul Administrativ Suceava, dovadă în acest sens fiind şi declaraţiile lui Gheorghe Flutur, care i-a transmis, elegant, ce-i drept, un mesaj de genul „Mucles, vorbeşti doar cu noi, nu te plângi în presă”.

Sunt semne care anunţă începutul sfârşitului pentru un om care nu a înţeles că politica şi administraţia nu sunt una şi aceeaşi cu meseria de marinar. O fi reuşit în viaţă unul dintre marinari, dar nu peste tot se navighează.