Shares

Sfârşitul de săptămână aduce mai multe evenimente, în special de ordin religios, iar Putna şi Cacica ar trebui să fie poli ai credinţei. Spun ar trebui pentru că de ani buni pelerinajele din ziua de 15 august au devenit o amestecătură de credinţă, manele şi prost gust.

Mulţimea care vine în cele două localităţi aduce şi alte categorii pestriţe. Bâlciurile sunt aşezate la doi paşi de bisericile unde se desfăşoară slujbele religioase, iar nu de puţine ori muzica lui Guţă sau Vijelie a acoperit cuvântul preoţilor.

Sunt mulţi oameni care vin mânaţi strict de sentimentele pe care le simt faţă de Dumnezeu. Bat zeci sau sute de kilometri pentru a se ruga şi pentru a se ruga. Există şi alte categorii. Primii sunt vânătorii de profit. Aglomeraţia este locul perfect din care pot scoate bani. Tot felul de nimicuri viu colorate împânzesc vecinătăţile bisericilor, şi sunt vândute drept suveniruri. De la baloane şi fluiere, până la icoane aduse de la „Muntele Sfânt” sau punguliţe cu „pământ de la Mormântul Sfânt”, toate au aceeaşi valoare. Adică nici una. Din păcate se găsesc o mulţime de naivi care dau bani pe ele, astfel încât această adevărată industrie prosperă de la an la an.

pelerini in curtea manastirii putna1

Mai există şi acea categorie care se îndreaptă spre Putna şi Cacica doar pentru etalarea noilor ţinute sau a maşinilor recent cumpărate.

În fine, să nu uităm de hoţii de buzunare şi la care trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă, pentru că aglomeraţia este un loc perfect în care pot acţiona.

Aşa se face că ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului cum este cunoscută această sărbătoare, se transformă într-un mare bâlci.

Iar pentru un tacâm complet, bâlciul este completat cu politicienii ieşiţi la promenadă pentru a fi văzuţi de cât mai multă lume. Şi cum toamna este una electorală, este posibil să avem un număr mai mare de politicieni pe metru pătrat.

Săptămâna religioasă se încheie duminică, pe 16 august, pe dealul de la Hagigadar, unde armenii şi nu numai se adună pentru aceeaşi sărbătoare, unde pot să vă spun din experienţă că e mult mai linişte, chiar şi când se împarte ciorba de urechiuşe.