Shares

Dublul asasinat de aseară de la Siret poate însemna sfârşitul liniştii din Suceava şi chiar din România. După toate aparenţele este o reglare de conturi de tipul celor folosite de structurile mafiote din Rusia şi Italia.

E un semn cum nu se poate mai rău pentru cetăţeni, a căror viaţă liniştită se poate transforma peste noapte într-un adevărat coşmar.

Pentru a studia efectele trebuie făcută o scurtă analiză a cauzelor. Acestea vin din trecutul nu prea îndepărtat, iar printre vinovaţi pot fi enumeraţi poliţişti de frontieră, vameşi, judecători, politicieni şi chiar procurori. De ce spun asta. Pentru că în ultimii ani, traficul cu ţigări aduse din Ucraina a crescut exponenţial. E o afacere din care se câştigă sume enorme, dar care comportă şi riscuri pe măsură. Orice informaţie vândută Poliţiei îl poate costa viaţa pe turnător sau pe familia acestuia. Este posibil ca valutistul Vasile Hriţcu să fi încălcat acest cod nescris al tăcerii. Cum la fel de posibil este ca Hriţcu să fi fost o victimă de conjunctură, iar agresorii să fi vrut doar banii lui, fără nici o legătură cu ţigările de contrabandă.

Asta nu înseamnă că pe viitor nu vor exista alte situaţii de acest fel, sau chiar de o anvergură mai mare, inclusiv cu execuţii în plină stradă, în genul celor practicate prin Rusia sau Bulgaria.

Toţi cei care se bagă în astfel de afaceri trebuie să ia în calcul şi faptul că într-o bună zi s-ar putea să-şi supere partenerii care le livrează ţigările, iar răzbunarea este cruntă.

Dar, acest sport judeţean de masă, mă refer la traficul cu ţigări, nu putea prolifera fără sprijinul angajaţilor din instituţiile statului. Averile unor poliţişti de frontieră şi vameşi, primul val al lefegiilor care intră în contact cu traficanţii, a sporit paradoxal. Nimeni nu i-a luat la întrebări, pentru că astfel probabil s-ar fi ajuns la adevărata sursă de înavuţire. Cei care au luat şpagă, şi pentru transporturile ilegale de ţigări se dau bani grei, au uns mai departe, şefi de la judeţ şi de la Bucureşti. Banii au ajuns şi în buzunarele unor politicieni, care le-au asigurat protecţie celor implicaţi, iar în acest fel caracatiţa s-a extins cu repeziciune. Şi asta în doar câţiva ani. Personal nu cred că încă e prea târziu pentru a distruge totul, dar la fel de convins sunt că nu se va întâmpla nimic, pentru că interesele şi banii care învârt în aceste afaceri sunt atât de mulţi, încât şi cel mai echilibrat om din lume ar putea cădea în păcat.

La un moment dat, acum vreo doi ani, s-a vehiculat că suma plătită pentru eliberarea unor ucraineni arestaţi la Suceava, care făceau parte dintr-o reţea de trafic de ţigări, a fost de 100.000-150.000 de euro. Între timp, sumele au crescut, odată cu rulajul de marfă, iar tendinţele sunt în aceeaşi direcţie. Cine poate şti ce ne va aduce viitorul? Poate doar dacă sunăm în Ucraina.