Shares

Rădăuţi a rămas un oraş ancorat în trecut şi total dependent de toanele primarilor care l-au condus.

Cel mai vizibil exemplu este pe străzi, unde acţiunile de deszăpezire nu au constituit niciodată o prioritate. La fel stăteau lucrurile şi în „era Frunză”, şi nimic nu s-a schimbat nici acum, când Primăria este condusă de Aurel Olărean. Aceeaşi indolenţă şi lipsă de respect atât pentru oamenii care locuiesc în acest oraş, cât şi faţă de turiştii care tranzitează zona pentru a ajunge la Mănăstirea Putna, spre exemplu.

Un drum cu maşina prin Rădăuţi este similar cu o lecţie de supravieţuire gen Bear Grylls. Gheaţa şi făgaşele create prin zăpadă nu se regăsesc doar pe străzile secundare, ci şi pe cele principale. Cât despre trotuare şi curăţarea lor nici nu poate fi vorba.

Totul e la voia întâmplării, aşa cum se petrece şi cu alte chestiuni importante pentru gospodărirea oraşului. Singurele aspecte cărora primarul Olărean le dă importanţă sunt cele de interes propriu.

Că tot e sezon de iarnă, vreau să amintesc patinoarul din centrul oraşului, o afacere 100% marca Aurel Olărean. Deşi anunţa că intrarea pentru copii şi elevi între anumite ore va fi liberă, edilul din Rădăuţi a dat ordin ca orice persoană care intră pe gheaţă să fie taxată. Curentul şi apa bănuiesc că vor fi achitate din bugetul Primăriei, aşa cum s-a mai întâmplat şi anii trecuţi.

Iar după ce patinoarul se va închide, locul lui va fi luat de ţiganii care revând pepeni cumpăraţi de prin sudul ţării. Şi uite aşa, se încheie ciclul anual al bătăii de joc din centrul oraşului. Caruselele şi maşinuţele mai pigmentează din când în când cele două „evenimente” în timp ce viaţa oraşului merge lin înainte.