Shares

Un oraş mai jegos ca Suceava rar mi-a fost dat să văd. Poate doar Copşa Mică în perioada când negrul de fum acoperea totul în zonă să fi fost mai urât ca Suceava zilelor noastre.

Până să cadă zăpadă, municipiul reşedinţă de judeţ avea o culoare pământie, iar pentru orice plimbare prin oraş, în interes de serviciu sau pur şi simplu pentru o vizită la piaţă sau la magazinul din colţ, trebuia să fii pregătit pentru a ajunge acasă murdar cel puţin pe încălţăminte.

Au venit ninsorile, iar pentru o scurtă perioadă mizeria a fost ascunsă. Nu pentru mult timp, şi asta pentru că temperaturile au crescut cu mult peste 0 grade Celsius, aşa încât pe trotuarele curăţate se poate vedea din nou, în toată splendoarea ei, mizeria.

Este un caz fericit, pentru că acolo se poate circula câtuşi de puţin în mod normal. Dar sunt foarte multe zone în care pur şi simplu se înoată prin zloata rezultată din topirea lentă a stratului de zăpadă.

În foarte multe zone, zăpada de pe trotuare trebuia să fie ridicată de firma de salubrizare cu care Primăria Suceava are contract. Acest lucru nu s-a întâmplat şi stau şi mă întreb de ce este nevoie să plătim o taxă de salubrizare mărită faţă de anul trecut?

trotuare suceava

Singurul răspuns care îl am în minte este acela că probabil nivelul şpăgilor a crescut şi trebuie acoperit de undeva. Iar zăpada care se topeşte de la sine, dar care este facturată drept ridicată de pe trotuare este o sursă ideală de „para-ndărăt”, cum se spune în limbaj popular.

Lipsa de implicare a conducerii Primăriei Suceava în această problemă este evidentă. Şi nu mă refer doar la tolerarea inactivităţii celor de la Rosal, ci şi la alte elemente.

De exemplu, au fost firme care au înţeles că trebuie să-şi facă ordine pe trotuarele din „arondament”, dar în cele mai multe situaţii nimeni nu s-a sinchisit să dea o lopată de zăpadă. Ei bine, în aceste situaţii există reglementări prin care cei responsabili pot fi amendaţi. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în anii trecuţi şi nici acum, ceea ce mă face să afirm că primarul Lungu este principalul vinovat pentru haosul şi mizeria din municipiul Suceava.

Şi mai este un alt lucru deloc de neglijat. Primăria Suceava dă ajutoare anumitor persoane. Unele dintre ele sunt bolnave şi merită ajutate. Dar sunt şi alţi puturoşi care iau bani de pomană fără să ridice un pai. Să-i scoată dracului la muncă cineva pe aceşti asistaţi care-şi cheltuie prin crâşme banii încasaţi ilegal de la bugetul local. Iar acum era un moment oportun să se întâmple asta.

Dar nimic din ce am scris nu s-a întâmplat, iar Suceava arată cum arată. Cât despre planurile primarului Ion Lungu în cel de-al treilea mandat, am să scriu cu alt prilej.