Brigada Diverse

Suceava n-a murit

Cultura în Suceava nu a murit. Uneori este mai vie decât se vede, decât s-ar putea crede de pe străzile cenuşii şi respingătoare.

Săptămâna trecută s-au succedat mai multe evenimente, pentru diferite gusturi, ori asta îmi arată că mai avem speranţă. Nădejde că nu ne-am manelizat şi bazarizat cu totul.

O singură nemulţumire, mai bine zis sugestie, ar fi pentru organizatori. Poate se pun de acord cumva să nu se mai suprapună evenimentele şi în felul acesta să aibă acces mai mulţi suceveni.

Bunăoară, vineri a fost un adevărat maraton. Totul a început în Auditoriumul Joseph Shmidt, de la Universitatea Ştefan cel Mare.

Aici a fost proiecţia filmului „Nuntă în Basarabia”, ceea ce pentru Suceava trebuie tratată ca un eveniment, de vreme ce în oraş nu mai există nici un cinematograf. Interesant este că la proiecţie au fost prezenţi şi regizorul filmului, Nap Toader, şi unul dintre actori, Constantin Florescu Tache.

Nu s-au întins covoare roşii, dar la final a fost o discuţie liberă cu cei doi, cu întrebări venite din sală, iar ce este mai îmbucurător, printre spectatori s-au aflat şi oameni trecuţi de mult de prima tinereţe. Chiar am remarcat că una din venerabilele doamne prezente în sală a spus că ultima prezenţă la un film datează de prin 1980 şi ceva.

Tot vineri seară, alte două evenimente s-au consemnat în târgul nostru. La Club Vox au concertat cei de la Odyssey, ocazie cu care şi-au lansat cel de-al doilea album, „Povestitorul”. Nu am reuşit să ajung acolo, dar prietenii care au fost prezenţi spun că atmosfera a fost de zile mari, mai bine zis de nopţi lungi.

Trebuie lăudaţi cei de la Vox că promovează trupe locale şi din ţară, chiar mai puţin cunoscute. Uneori o fac cu riscul de a nu câştiga nimic, sau, mai rău, de a mai pune câte ceva din propriul buzunar.

Şi în pub-ul La Fierărie a fost de muncă. Şirul festivalului „Folklung” a avut o a doua seară de concurs din cele 12 câte vor fi organizate în această locaţie. A cântat Cristina Andrieş, iar invitaţii ei au fost cei de la „Folk Frate!”. Şi chiar au cântat. Seara nu s-a terminat cu ei, iar Adrian Beznă şi ceilalţi folkişti care au urcat pe scenă au continuat să cânte până târziu în noapte.

Un cuvânt de laudă pentru patronul pub-ului La Fierărie, dar şi pentru Adrian Beznă, fără de care serile de folk de vineri seară nu ar fi fost posibile.

Nu pot încheia fără a aminti aici dubla lansare de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, de la mijlocul săptămânii trecute. Scriitorul Ion Drăguşanul a lansat o carte eveniment, „Povestea aşezărilor bucovinene”, despre istoria a aproape 300 de localităţi sucevene. O muncă titanică pentru posteritate. Alături de Ion Drăguşanul a fost cantautorul folk Dinu Olăraşu, care a lansat volumul de poezii „Vamă”, iar spre seară a concertat în pub La Fierărie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rGmt8viJ7bk[/youtube]

A fost o săptămână care îmi dă speranţe că vom ieşi din noroi. Şi la propriu, şi la figurat.

Articole asemănătoare

4 Comentarii

  1. Te îmbeţi cu apă chioară. Suceava are peste 100 de mii de locuitori. La evenimentele astea merg aceiaşi 150 – 200 de oameni permanent.

    1. Nu-i opreste nimeni pe ceilalti sa nu mearga. Poate intr-o buna zi se vor destepta si cei care dorm acasa. Important este ca mai exista si asemenea evenimente.

Citiți de asemenea
Close
Back to top button