Shares

Rugăciunea pe care orice creştin ortodox o rosteşte la biserică sau acasă ar trebui spusă şi pe stradă. Asta pentru că doar Mila Celui de Sus ne-a mai rămas. La El e singura speranţă că vom scăpa de nămeţii de prin târg.

Primarul Ion Lungu a declarat astăzi, halucinant de liniştit, că nu sunt bani pentru a căra zăpada de pe străzile oraşului undeva pe câmp. Potrivit calculcelor făcute de şefii administraţiei locale, pentru a degaja zăpada e nevoie de vreo 5 miliarde de lei vechi. Bani, pe care Primăria spune că nu-i are în acest moment. În schimb, aceeaşi instituţie a alocat 10 miliarde de lei vechi pentru lucrările care se derulează la Catedrala din Suceava şi încă 16 miliarde de lei vechi pentru o pârtie de sanie.

Eu spun că cel puţin pentru Catedrală se mai putea aştepta. Chiar dacă risc să fiu asociat cu păgânii, pentru că nu-mi doresc binele bisericii creştin ortodoxe, o să spun că nu se întâmpla nimic dacă jumătate din banii pentru Catedrală se duceau pentru transportul troienelor. Catedrala se construieşte de vreo 15 ani şi va mai dura încă pe atât, sau chiar mai mult, pentru a fi terminată. Aşa că, o întârziere de jumătate de an cred că nu mai supără pe nimeni.

Acesta este un prim aspect, iar altul este pur politic. Mai nou Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a câştigat în instanţă 166.000 de hectare de pădure. Pentru aproape 125.000 de hectare s-a făcut deja executarea silită, dar statul român, condus de colegii lui Ion Lungu şi Gheorghe Flutur, refuză să o pună în aplicare. Din punctul meu de vedere şi al mai multor specialişti, judecători, procurori sau avocaţi, este o încălcare flagrantă a legii. Dar nu asta e important, ci faptul că dacă această pădure s-ar retroceda, Primăria Suceava, Consiliul Judeţean Suceava sau Guvernul României nu ar mai trebui să aloce zeci şi sute de miliarde de lei vechi pentru bisericile care şi aşa ajung pe mâna popilor. Acei popi pe care toţi îi blamează că vor să ne fure pădurile. Păi dacă sunt aşa de hoţi, de ce le mai daţi bani pentru biserici?

Revin după paranteza asta cam lungă şi mă gândesc cu groază că avem în fruntea Primăriei Suceava oameni cărora nu le pasă de cele lumeşti. Adică de trotuare, de gropi şi alte chestii de astea, nu de şpriţuri, chiolhanuri şi afaceri pe banul public. Ceea ce nouă ne mănâncă nervii şi sănătatea pentru alţii e trecut la şi altele. Şi ăsta e doar începutul. Gândiţi-vă ce va fi când se topeşte zăpada. Deja mă ia cu transpiraţia.