Brigada Diverse

Testul de umilinţă

Au băgat bani frumoşi în ţară, au ridicat economia muribundă, dar sunt trataţi ca nişte infractori. Miile de suceveni care vin acasă pentru a-şi petrece zilele de concediu după ce au muncit un an de zile în străinătate au parte sistematic de teste de umilinţă pe care nici un oficial român nu vrea să le vadă şi, implicit, să ia vreo măsură.

Cel mai revoltător caz mi-a fost relatat zilele trecute de un prieten, plecat în Italia pentru a ajunge în timp util la slujba pe care o are în capitala Roma.

După ce a făcut aproape o zi pe drumurile din România, până la graniţa cu Ungaria, a gândit că de acolo îi va fi mai simplu pentru că, nu-i aşa, vecinii noştri, austriecii şi italienii au autostrăzi şi se circulă mult mai bine.

S-a înşelat amarnic. La graniţă, vecinii şi prietenii noştri unguri l-au oprit. Iniţial i-au reproşat că pentru cei doi copii, unul de 8 şi celălalt de 9 ani, nu are scăunele, aşa cum prevede legea. Apoi, i-au spus că trebuie să scoată tot ce are în portbagaj. Pentru cei care nu au trecut prin aşa ceva însemna că tot ce avea omul de acasă, adică brânză, compot, dulceaţă, ţuică sau carne, totul, dar absolut totul, era aruncat la gunoi.

Veţi spune că unde-i lege nu-i tocmeală. Ba bine că este. Şi nu oricum, ci pe bani grei. Într-o română stricată, unul dintre vameşii maghiari a spus preţul: 200 de euro. S-a trecut la negocieri, iar până la urmă a acceptat 100 de euro pentru a închide ochii.

vama bors

Cu alte cuvinte, după ce trec de Vama Borş (foto), sucevenii sunt ai nimănui. Sunt supuşi unor teste de umilinţă care se repetă cu o precizie matematică. Sunt consideraţi oameni de rang inferior, cărora trebuie să le scotoceşti prin bagaje de parcă ar fi infractori de drept comun. E o atitudine care mă deranjează şi pe mine, mai ales că am trecut prin ceva asemănător. Statutul de cetăţean european pe care credem că l-am dobândit nu mai există imediat ce ai intrat în Ungaria.

Ar fi un subiect pe care politicienii români ar trebui să-l ia în serios, iar statul român să ceară eliminarea acestei discriminări. Şi dacă nu credeţi că e vorba de discriminare mergeţi să vedeţi dacă un francez sau un neamţ vor fi puşi de vameşii unguri să scoată ce au prin portbagaje.

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. Am trecut si eu pe la Bors mai in primavara, dar am avut noroc ca la bozgori la 2 km inainte de granite s-au ciocnit doua tiruri si nu se mai uitau la nimic.

Back to top button