Ţipova, trei în unu: mănăstiri rupestre, cascadă şi Nistrul
Moldova nu este o ţară mare şi nici nu are foarte multe obiective turistice, dar cele care există merită vizitate.
Un astfel de loc este Ţipova, o zonă parcă uitată de lume, la care pentru a ajunge trebuie să parcurgi vreo 15 km de drum pietruit după ce te abaţi din drumul principal care leagă Chişinăul de Rezina.
În afara prafului indispensabil, drumul poate fi parcurs în condiţii bune, iar în faţa bisericii Mănăstirii Ţipova este capătul de drum auto. De aici se pleacă într-o aventură extrem de interesantă.
De sus, de pe malul care se află la circa 100 de metri de cursul de apă, Nistrul se împinge pe sine spre gura de vărsare în Marea Neagră. Este o imagine spectaculoasă cu un fluviu extrem de sinuos în multe zone ale Moldovei.
Cele mai importante obiective turistice de aici sunt mănăstirile rupestre săpate în stânca din malul drept al Nistrului şi canionul Ţipova care are ca punct final cascada cu acelaşi nume.
Ridicate în urmă cu câteva secole, mănăstirile rupestre sunt aşezate pe trei etaje şi în afara rolului monahal aveau şi unul militar, de apărare în caz de invazii dinspre răsărit.
Acum, multe dintre chilii şi celelalte construcţii ale complexului sunt degradate şi necesită fonduri mari pentru a fi refăcute, dar chiar şi aşa rămân impresionante în special prin ceea ce înseamnă amplasament.
În complexul mănăstirilor rupestre de la Ţipova există şi călugări, însă numărul turiştilor nu este prea mare, deşi zona are de oferit imagini încântătoare.
De aici se poate merge prin canionul de la Ţipova. O parte din drum este lipsită de spectaculozitate, iar firicelul de apă pe marginea căruia şerpuieşte cărarea nu-şi dă prea multe speranţe că vei găsi ceva care să te încânte.
Pe drum mai apar mici iezere care sparg monotonia, dar şi o fântână, intitulată „Izvorul Dragonului”. Puteţi bea apă liniştiţi din ea, dragonul e paşnic şi nu atacă oameni.
La final se ajunge la punctul terminus, cascada Ţipova. Chiar dacă nu are un debit foarte mare, modul în care îşi aruncă apa o face extrem de atractivă, mai ales pentru o fotografie pe după perdeaua căzătoare de apă.
Una peste alta, Ţipova merită văzută, iar în apropiere se află şi Saharna, un alt ansamblu de mănăstiri vechi, cu două componente: una rupestră și alta terestră.
Frumos! Felicitări!