Shares

„Schimbat” din funcţie, contestat de unii, adulat de alţii, şeful Poliţiei Suceava este un tip care ascunde multe. Cert este că a reuşit să supravieţuiască în funcţie într-o perioadă tulbure, iar acum ar fi propus pentru avansare.

În cursul anului trecut, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost aproape de o destituire spectaculoasă. A scăpat ca prin minune după câteva luni de concediu medical, perioadă în care a stat şi prin spitale de la Iaşi, şi-a lăsat barbă şi a tras multe sfori.

Punctul său forte pare să fi fost un anumit personaj cheie de la Bucureşti, care „şi-a mişcat coada şireată” la timpul potrivit. Asta pe linie profesională, pentru că o susţinere serioasă a venit şi din partea politică. Todiruţ a fost susţinut puternic şi de câţiva democrat-liberali din judeţ, iar retragerea PSD-ului de la guvernare, dar mai ales pierderea alegerilor de către Mircea Geoană s-a dovedit pentru fostul şi actualul şef al IPJ Suceava o rampă de lansare.

Aşa se face că toate controalele de anul trecut, vreo patru la număr, dacă am cuantificat corect, au rămas fără nici un rezultat imediat. Ce-i drept, la Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava există un dosar care-l vizează şi pe Ioan Nicuşor Todiruţ. Nu bag mâna în foc că poliţistul colecţionar de caschete va avea şi probleme pentru că a cumpărat un sediu pentru Poliţia Municipiului Suceava cu peste 100 de miliarde de lei vechi.

Ultimele noutăţi dau ca sigură avansarea lui Todiruţ la gradul de chestor. Sincer să fiu, pe mine mă miră o asemenea avansare. În Poliţie, ca în oricare alt domeniu, trebuie să ai rezultate pentru a fi avansat. Iar Suceava a fost un fel de „no man’s land” când vorbim de infracţiunile grave: seifuri furate, valutişti jefuiţi, şi daţi-mi voie ca acel caz nefericit de la Siret să nu i-l pun în cârcă.

Erau motive pentru a fi demis, dar nu s-a întâmplat aşa ceva. Todiruţ este un şef care se ascunde în vizuină. A învăţat lecţia mentorului său. Nu se ştie şi care sunt legăturile sale. Deocamdată, par extrem de solide.