Brigada Diverse

Un comisar alunecos

Oamenii care ajung în funcţii importante fac totul pentru a şi le păstra, chiar dacă pentru asta îşi riscă sănătatea şi sunt făcuţi praf în ochii opiniei publice.

Nu pentru toată lumea operează acest mod de lucru, păgubos, după cum îl consider. Sunt alţii care preferă funcţiile din eşalonul doi şi la adăpostul lor fac şi desfac. Pentru asta dau dovadă de o mare calitate, după cum consideră ei, sau de cinism, cum o numesc eu. Mai exact, îl perie pe şef şi-l laudă, dar în realitate îşi văd doar propriul interes. Iar cum se schimbă şeful şi optica, omul numărul doi se pliază exact pe ceea ce doreşte acesta, iar dacă interesele lor converg, cu atât mai bine.

Comisarul şef Viorel Onea nu a râvnit la funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Sau cel puţin aşa ştiu eu. S-a mulţumit să fie fie chitara a doua în această structură. Asta în aparenţă, pentru că în realitate a stat în umbra multor acţiuni care ridică semne de întrebare.

În perioada în care comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost detaşat la Călăraşi, Poliţia Suceava a fost condusă de comisarul şef Marcian Colman. Un personaj construit parcă la şcoala sovietică, lipsit aproape complet de maniere, dar cu grosolănii duse la limita dejecţiei umane. Şi pentru asta am să vă dau un exemplu. Pe când se discuta intens despre numele persoanei care urma să conducă IPJ Suceava, Colman s-a adresat în public, de faţă şi cu câteva femei, în genul următor: „Am c… atât de mari, încât abia le car cu căruciorul”, aluzie la pilele şi cunoştinţele sale de la nivel central.

Iar printre cei care au fost trup şi suflet alături de Marcian Colman s-a numărat comisarul şef Viorel Onea. Între cei doi se crease ceva mai mult decât o relaţie de serviciu, iar rezultatele s-au văzut în vara anului trecut, când s-a revenit la structurile de poliţie comunale.

comisar sef viorel onea

La acea vreme, în mai multe posturi importante, în special în zona Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Stulpicani, dar şi alte zone cu potenţial silvic important, funcţiile de şef de post au revenit unor persoane de încredere celor care conduceau IPJ Suceava.

Pentru a putea controla activitatea silvică şi exploatările de material lemnos, comisarul şef Marcian Colman a preluat la un moment dat coordonarea acţiunilor din acest domeniu. Ultima sa misiune prin care dorea să scoată la iveală rezultate importante pe linia combaterii infracţiunilor silvice a avut loc cu câteva zile înainte de a pleca de la Suceava. Rezultatul acţiunii coordonată din elicopter: un mare zero.

Printre cei care ar fi avut niscai interese în zonă s-ar afla şi comisarul şef Viorel Onea, motiv pentru care nu s-a opus nici un moment dispoziţiilor şi ordinelor venite din partea lui Marcian Colman.

O anumită pensiune din Vatra Moldoviţei, „Valcanu” pe numele ei, a găzduit la Crăciunul trecut importante figuri din Poliţie, totul după câte se pare cu sprijinul şefului de atunci al IPJ Suceava, comisarul şef Marcian Colman. De aceste petreceri nu a fost străin nici comisarul şef Viorel Onea, care avea tot interesul să fie în relaţii bune cu Marcian Colman.

Până la urmă, controalele efectuate la o anumită firmă de exploatarea materialului lemnos din Moldoviţa aparţinând unui cumătru de-al comisarului şef Viorel Onea nu trebuiau să fie prea aspre, aşa cum s-a întâmplat cu alte firme de profil din zonă, ajunse între timp în pragul falimentului.

Rămâne de văzut cum va relaţiona comisarul Viorel Onea cu fostul şi actualul său şef, Ioan Nicuşor Todiruţ, şi dacă între cei doi va fi război mocnit în care se vor folosi arme neconvenţionale pentru a scăpa de adversar, iar aici mă refer la prietenii din lumea politică.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

Back to top button