Shares

Acum câteva zile vă spuneam că aşa zisul concurs pentru ocuparea funcţiei de secretar al Consiliului Judeţean Suceava are un câştigător prestabilit.

Rezultatele de astăzi nu fac decât să confirme ceea ce ştiam eu încă de acum o săptămână. Pentru acest post s-au înscris 7 candidaţi, unii doar de decor, alţii pentru că sunt prea creduli ca să creadă că au şi şanse reale de reuşită.

După prima probă a concursului, proba scrisă, în poll position se află nimeni altul decât favoritul lui Cătălin Nechifor şi al lui Ovidiu Donţu, şeful interimar al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, Petru Tănase.

Acesta a fost notat cu 95,4, în timp ce principalul său contracandidat, actualul secretar al Primăriei Pătrăuţi, Mihai Călinescu, a primit 90,6 puncte. Pe locul trei s-a situat un personaj din Bucureşti, alţi doi candidaţi nu au obţinut note de trecere, în timp ce doi dintre aspiranţi nici măcar nu s-au prezentat la concurs.

dontu nechifor

Joi va urma proba orală, în urma căreia se va confirma că noul secretar al Consiliului Judeţean Suceava este Petru Tănase. Interesant este că acest concurs a coincis cu prezenţa la Bucureşti a şefilor CJ Suceava, cu ocazia vizitei primului ministru chinez la Bucureşti. Se poate să fie doar o prezenţă pur întâmplătoare.

Pentru cei care ştiu prea puţine despre Petru Tănase, trebuie spus că este ginerele Mariei Cojocaru, primăriţa din Dolhasca. Aceasta a baleiat când de o parte, când de alta a scenei politice, de referinţă fiind ultima ei candidatură, din 2012, când a virat spre PDL în ultima noapte, asta după ce bătuse palma cu USL.

S-a dovedit o mişcare greşită, pe care Maria Cojocaru încearcă s-o dreagă acum, şi se pare că reuşeşte cu vârf şi îndesat.

Scenariul este acela că primăriţa din Dolhasca s-a angajat în faţa lui Ovidiu Donţu să obţină un scor electoral foarte bun pentru PSD la europarlamentarele din luna mai, dar şi la alegerile prezidenţiale din decembrie anul viitor, iar în felul acesta să-şi spele trădarea de anul trecut, dat şi postul pentru ginerele ei, Petru Tănase.

Un scenariu perfect plauzibil, care pentur mine arată că politica nu are nici o culoare şi totul se manevrează în funcţie de interesele de moment, iar Ovidiu Donţu se dovedeşte un păpuşar foarte bun. Dar despre asta, cu altă ocazie.

 

Foto:  Ovidiu Donţu şi Cătălin Nechifor, oamenii care împart posturile în administraţia locală suceveană.