Brigada Diverse

Un demers pentru Bucovina

Un demers prin care Bucovina ar putea fi repusă acolo unde îi este locul a fost iniţiat zilele acestea şi merită salutat.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a anunţat că o statuie a lui Iancu Flondor, unul dintre artizanii unirii Bucovinei cu Regatul României, ar putea fi amplasată pe Aleea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

E mare păcat că o statuie a lui Iancu Flondor nu există încă la Albă Iulia, dar niciodată nu e prea târziu. Mă bucur că iniţiativa vine de acasă, din Bucovina, şi mai bucuros aş fi dacă s-ar şi materializa.

Firesc era ca persoanele care se ocupă de manifestările care vor avea loc anul viitor să sesizeze şi să repare această nedreptate. Dar, la modul în care se mişcă lucrurile la Bucureşti, nu mă miră nimic.

iancu flondor

Vom acorda tot sprijinul nostru pentru această iniţiativă şi vom lua legătura, în acest sens, şi cu Ministerul Românilor de Pretutindeni. Prin amplasarea acestei statui la Alba Iulia dorim să punctăm rolul pe care l-a avut Bucovina în Marea Unire. Este ceva firesc, o formă de respect pentru înaintaşii noştri”, a declarat Gheorghe Flutur.

Într-adevăr, este un pas important pentru ca Bucovina să fie parte integrantă a României Mari, aşa cum a fost în perioada interbelică.

Recent, am fost la mormântul lui Iancu Flondor de la Storojineţ, refăcut între timp după ce ani în şir a stat în paragină. Iancu Flondor este o filă din istoria României, iar pentru Bucovina chiar a reprezentat un reper important.

E timpul să-l repunem acolo unde îi este locul corect. Şi asta cât vorbim despre Marea Unire, că ulterior iar vor intra într-un con de umbră toate lucrurile evenimentele şi persoanele de acum aproape un secol.

 

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button