Shares

Generalul de brigadă Ion Burlui pare să aibă îngeri păzitori sus puşi, iar asta nu de azi, ieri, ci de mai multă vreme.

Ajuns la vârsta de 56 de ani în urmă cu aproximativ o lună, Ion Burlui se pare că va mai rămâne la conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava pentru încă doi ani. Trebuie spus că pragul maxim de pensionare pentru gradul de general de brigadă este 56 de ani, dar cu dispensă poate fi prelungit.

Ori, în cazul lui Ion Burlui dispensa a fost acordată. Acuma după cum funcţionează lucrurile în România, nu ştiu dacă e vorba doar de merite sau mai mult de un R(aed) bine versificat.

Cert este că în urmă cu câţiva ani, în aceeaşi situaţie s-a aflat un alt general de brigadă, Eugen Şalar, pe atunci şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, dar cum acesta nu a avut suficientă susţinere la Bucureşti, a fost salutat din mers şi pensionat la vârsta legală.

Pe de altă parte, generalul de brigadă Ion Burlui pare greu de atins în ciuda tuturor plângerilor care l-au vizat. Una din ele, probabil şi cea mai recentă, se află la Secţia Militară de la Direcţia Naţională Anticorupţie şi vizează o serie de angajări pe care actualul şef al ISU Suceava le-ar fi gestionat şi în care sunt implicate o serie de nume ale membrilor săi de familie.

gen. Ion Burlui cu Drapelul de Lupta

Din datele pe care le am, procurorii ar fi audiat mai mulţi angajaţi ai ISU Suceava pe această temă, acum nu ştiu dacă au ridicat şi ceva documente, aşa că toată lumea aşteaptă să vadă ce va ieşi din toată această afacere.

Mai vreau să remarc o chestiune. Şi Ion Burlui şi Eugen Şalar au gradul de general de brigadă, bine, al doilea în rezervă, dar situaţie este similară.

Pentru a ajunge la acest cel mai înalt grad militar este nevoie de fapte într-adevăr memorabile. Ori, Dumnezeu să mă ierte, nici într-un caz nu ştiu să fi avut parte de o asemenea evenimente. Mai mult, dacă vă aduceţi bine aminte, Ion Burlui era şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în momentul accidentului aviatic din munţii Apuseni, accident soldat cu doi morţi şi cinci răniţi, cu menţiunea că dintre cei decedaţi putea fi salvat măcar unul dacă se ajungea în timp util la zona de impact.

Nu am nimic cu nici unul dintre cei doi şi cu ascensiunea lor profesională, dar cred că în România se acordă mult prea uşor, uneori şi fără justificări serioase, grade militare, iar odată cu acestea şi funcţii importante.