Brigada Diverse

Un neam de proşti şi ignoranţi

Cine îşi uită istoria este condamnat să o repete”, scria filosoful spaniol George Santayana, iar încet-încet îi dau mare dreptate.

Astăzi, 11 noiembrie 2014, la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii a fost organizată expoziţia „Bucovina în marele război”, un remember al evenimentelor de acum un secol care au transformat Europa şi au dus la Marea Unire din 1918.

Pentru cei ce nu ştiu, data de 11.11.1918 a fost ziua în care s-a încheiat Primul Război Mondial pe frontul de Vest. Aceeaşi zi coincide şi cu un alt eveniment istoric pentru noi, anume intrarea trupelor române conduse de generalul Iacob Zadik în Cernăuţi.

Am ţinut să amintesc toate aceste mici amănunte pentru a mă face înţeles în ceea ce voi continua să spun.

Aşa după cum spuneam, la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii a fost deschisă o expoziţie în fotografii şi informaţii extrem de interesante şi importante despre ceea ce s-a petrecut acum 100 de ani pe aceste meleaguri.

Din păcate, la deschidere au participat o mână de oameni, şi nu exagerez absolut deloc (am numărat 12 persoane), o parte dintre ei fiind angajaţi ai Muzeului Bucovinei, cred că jumătate.

Asta spune totul despre noi, ca naţie şi ca oameni. Suntem un neam de proşti şi ignoranţi, iar când tăvălugul istoriei ne va arunca în aceleaşi tranşee ca acum 100 de ani ne vom plânge că suntem victima nu ştiu cărei conspiraţii.

expozitie primul razboi mondial

Ce mama dracului să înveţe copiii din ziua de azi când nu-şi cunosc istoria, nu ştiu nimic despre trecut, despre zona lor şi despre înaintaşi? Nimic, nimic, nimic.

Aceşti proşti ai zilelor noastre (şi îmi cer scuze pentru minoritatea care nu face parte din această mare masă a prostimii prostite de nişte inculţi manipulatori) preferă doar comoditatea internetului, dar nu pentru a căuta lucruri utile, ci pentru a pierde vremea fără nici un scop bine determinat.

Şi apoi ne mai mirăm că vin unii care le povestesc despre nu ştiu ce grozăvie care ne va duce în neant dacă nu luăm atitudine, şi toţi aceşti proşti inculţi se reped în stradă ca oile şi protestează pentru o cauză habarnistă.

La deschiderea de astăzi nu am văzut nici un profesor de istorie alături de elevii săi, cărora să le explice istoria în imagini grăitoare, sau să-l lase pe profesorul doctor Mihai Aurelian Căruntu să le-o prezinte într-un stil personal şi inconfundabil. Nu, nu am văzut nici măcar un profesor care să se fi gândit la aşa ceva, dar poate că toţi dracii şi vampirii impuşi ca sărbători naţionale prin şcolile noastre sunt mai importante decât o filă de istorie. O istorie stropită cu sânge, suferinţă şi mult patriotism. 

Articole asemănătoare

Back to top button