Un pas mic, către o fraudă imensă
Să-mi fie iertate păcatele, dar după tot ce am studiat eu suntem în faţa unei fraude uriaşe, iar, din păcate, autori sunt reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, o instituţie în sânul căreia ar trebui să primeze moralitatea.
Am să intru direct în subiect, pentru ca totul să fie limpede. În luna ianuarie 2003, la Primăria Vatra Dornei a fost depusă o cerere de retrocedare, prin care se solicita clădirea Cazinoului din localitate, un imobil edificat pe vremea dominaţiei austro-ungare.
Cererea a fost depusă, atenţie, de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei-Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Pentru cei care cunosc mai puţin acest subiect, am să spun că Fondul Bisericesc şi Arhiepiscopia sunt două entităţi distincte. Fondul Bisericesc, şi aici nu vreau să comentez o decizie a instanţelor de judecată, care trebuie respectată, bună sau rea cum o fi ea, a fost recunoscut drept continuator al vechiului Fond Bisericesc, desfiinţat de comunişti după Al Doilea Război Mondial.
În acel Fond Bisericesc nu era ataşată Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor (pe atunci nici nu exista), dar nici Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Chiar dacă documentele privind dreptul de proprietate al Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei asupra Cazinoului din Vatra Dornei sunt extrem de subţiri, ca să nu spun inexistente, Comisia de retrocedare din cadrul Primăriei Vatra Dornei a avizat cedarea imobilului.
Aşa se face că prin protocolul de predare-primire din 8 februarie 2005, Cazinoul Vatra Dornei intră în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
După cum spuneam, a fost un prim pas către o mare fraudă. În mod normal, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu avea ce să caute în această retrocedare.
Eu cred că totul a fost gândit de la bun început, pentru că faptele ulterioare asta îmi indică. Mai exact, în octombrie 2012, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava primeşte o adresă prin care se solicită autorizaţie în vederea demarării lucrărilor de intervenţie la clădirea Cazinoului.
Surpriză, însă. Adresa este semnată la beneficiar doar de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin ÎPS Pimen. Cu alte cuvinte, Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei s-a pierdut pe drum.
Ori, a pune semnul de egalitate între o fundaţie, cum este Fondul Bisericesc, şi Biserica Ortodoxă Română, prin Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, mi se pare strigător la cer.
Fără a mai vorbi despre ideea că biserica poate păstori un cazino, adică să girezi imoralitatea. În plus, din februarie 2005 şi până astăzi, clădirea Cazinoului Vatra Dornei a fost lăsată de izbelişte. În cei 8 ani şi jumătate nu doar că nu s-a consolidat nimic, dar s-a mai şi furat ori s-a dărâmat. Şi toate astea sub oblăduirea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, beneficiarul clădirii, care nu a catadicsit să angajeze nici măcar un paznic pentru a avea grijă de o clădire monument istoric, cu valoare de patrimoniu naţional.
Iar gardul de protecţie construit pe vremea când imobilul era în proprietatea statului a fost pus la pământ şi furat. Mai nou, am înţeles că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are de gând să iniţieze un proiect şi să atragă fonduri europene pentru refacerea Cazinoului din Vatra Dornei.
Până când se va ajunge aici s-ar putea ca imobilul reprezentativ pentru întreg bazinul Dornelor să devină doar o amintire.
Şi dacă tot se plâng că biserica este săracă, de ce mai marii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor or fi ţinut cu tot dinadinsul să pună mâna pe o clădire care necesita intervenţii masive încă de acum 13 ani? Apropo, la un moment dat, Gigi Becali a fost invitat să preia această clădire, dar după ce a ajuns la Vatra Dornei împreună cu ÎPS Pimen ar fi spus: „Nici gratis nu iau aşa ceva!”.