Shares

Marea întâlnire liberală de la Casa de Cultură din Suceava din ziua de 30 august m-a determinat să am un şir de bănuieli cu aspect de certitudine.

Mai întâi, am putut observa că vechiul PDL a mistuit aproape total vechiul PNL, iar procesul este ireveresibil. Apoi, s-a putut observa cu ochiul liber că Alexandru Băişanu, deşi co-preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, este total izolat.

După mine, Băişanu are două opţiuni în acest moment: fie acceptă un compromis deloc favorabil din care să primească maxim un loc eligibil pe listele de parlamentari, fie pleacă din PNL şi îşi alege propriul drum alături de altă formaţiune politică. Aşa cum îl cunosc eu pe Alexandru Băişanu, probabil că va alege a doua opţiune. Oricum, este deja foarte clar că în interiorul PNL, aşa cum este el acum, lupta pentru candidatura de primar al municipiului Suceava a fost tranşată de Ioan Balan, care se bucură de sprijin puternic de la Bucureşti, inclusiv un acord tacit al aripii vechiului PNL.

liberali

 

Aşa cum am mai spus şi în materialul de ieri, o altă certitudine este „reîncarnarea” lui Gheorghe Flutur. Dacă până acum a stat cumva în espectativă, începând de ieri cred că o să vedem o altă faţă a fostului ministru al Agriculturii de la începutul Guvernării DA, din 2005. Una mult mai combativă şi care îi va stoarce de puteri pe cei care îl vor urma.

Un alt aspect pe care l-am observat este revenirea în prim-plan a lui Orest Onofrei. Nu ştiu încă pentru ce îl încălzeşte PNL-ul pe fostul prefect, subprefect şi senator, dar este clar că scoaterea lui de la naftalină nu s-a făcut doar de dragul de a spune tot soiul de baliverne despre fotbal şi politică. Lui Orest Onofrei i s-a promis ceva, dar dacă ar fi după mine nu aş merge pe mâna lui. În toată cariera sa politică nu m-a impresionat cu nimic, asta pentru a fi destul de blând şi a nu intra în „subtilităţi” gen „Neymar Negură de la Câmpulung Moldovenesc”, aşa cum l-a numit pe primarul oraşului de sub poalele Rarăului într-o tentativă stupidă de a fi comic.