Brigada Diverse

Unde se îndreaptă școala suceveană?

Reputatul academician Ioan Aurel Pop a vorbit despre intenția guvernanților de a schimba structura materiilor care vor fi predate în școlile din România, implicit și cele din Suceava. Bisturiul președintelui Academiei Române a disecat exact angoasele în care trăim și a explicat pe contul său de facebook de ce este important ca materii ca Geografia și Istoria nu trebuie să dispară din orarul elevilor din învățământul preuniversitar. Am spicuit două pasaje din ceea ce a scris Ioan Aurel Pop, căruia îi dau dreptate întrutotul și cred că opiniile domniei sale sunt extrem de importante și pentru elevii din județul Suceava.

”Văd tot mai des, prin mijloacele de difuzare în masă, „soluții” tot mai trăsnite, de rezolvare a crizei școlii românești prin introducerea unor „materii” precum educație sexuală, igienică, circulația pe drumurile publice, educație financiar-bancară, nutriție sănătoasă, protecția mediului, șah, educație digitală etc. Menționatul comunicat al Ministerului arată, de exemplu, că disciplina „Studii sociale” intră în categoria disciplinelor socio-umane în învățământul preuniversitar (la clasa a XII-a), alături de „Gândire critică și Drepturile copilului”, „Educație interculturală”, „Educație pentru cetățenie democratică”, „Logică și argumentare” etc. Ca să faci toate aceste discipline sui generis, trebuie să renunți la altele. Unde să mai aibă loc „Istoria” și „Geografia”? Nu-i vorbă, nici „Matematica”, „Fizica”, „Biologia”, „Chimia”, „Filosofia”, „Limba și literatura română”, limbile străine nu au cum să se mai regăsească în același cuantum, cu același număr de ore”, a arătat academicianul Ioan Aurel Pop.

Tot din postarea președintelui Academiei Române am să mai redau și următorul pasaj: ”Ceea ce nu înțeleg chivernisitorii școlii este un lucru foarte simplu: istoria înseamnă cultură generală și orientare în viața contemporană, nu date și fapte de prisos despre o lume care nu mai este. Iar geografia înseamnă orientare elementară în spațiu și nu denumiri care trebuie memorate. Azi, copiii și tinerii au marea șansă de a călători, de a vedea lumea, de a se bucura de marile creații ale omenirii din toate timpurile și din toate spațiile, din preistorie până în era zborurilor cosmice și din Laponia până în Patagonia. Dacă nu mai învățăm istorie și geografie, dacă disprețuim aceste forme de adaptare la viață, dacă ne temem de conținuturile lor, vom ajunge să mergem în America Latină și să credem că oamenii de acolo vorbesc limba latină, să vedem obeliscurile egiptene de la Paris și să credem că acolo a fost Egiptul antic, să intrăm în British Museum și să credem că unele obiecte de acolo le-au adus extratereștrii. Poate că vom ști să ne spălăm mereu pe mâini, să mâncăm numai produse ecologice, să nu poluăm natura, să deschidem o afacere, să accesăm site-urile cu cele mai spectaculoase jocuri sau filme cu ființe fantastice etc., dar vom ajunge categoric infirmi intelectual. Vor gândi alții pentru noi, iar noi vom executa cuminți ordinele lor”.

Dacă doriți să citiți integral punctul de vedere al academicianului Ioan Aurel Pop vizavi de acest subiect puteți accesa pagina sa de facebook. Păcat că oameni de o asemenea valoare sunt tot mai rari.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button