Shares

Închiderea Combinatului Siderca este o mare pierdere. Şi nu doar pentru miile de muncitori care îşi câştigau existenţa la Combinatul Siderurgic din Călăraşi, ci şi pentru ultimul descălecător în urbea de pe malul braţului Borcea.

Dacă acest combinat ar fi mers în continuare, cu siguranţă că acum se turna o statuie din bronz cu chipul salvatorului oraşului. Cum, nu v-aţi dat seama despre cine e vorba? Nu ştiţi cine a salvat Călăraşiul de la înec?

Ei bine, da. Este chiar el, marele Ioan Nicuşor Todiruţ, acest comisar Moldovan al timpurilor noastre, de teama căruia infractorii fug ca potârnichile.

De vreo câteva săptămâni, Todiruţ vrea să ne convingă că plecarea lui de la şefia Poliţiei Suceava este o mare pierdere. Ne abureşte cu tot soiul de declaraţii ale prefectului de Călăraşi şi, mai nou, cu chestionare făcute de sindicatul poliţiştilor pe care-i are în subordine.

Dacă nu aş şti cam cum merge treaba prin poliţie şi cam ce-i poate pielea fostului şef al IPJ Suceava, mai că aş fi în stare să cred toate balivernele astea.

Nu ştiu ce mare performanţă e să bagi la zdup nişte găinari amărâţi, dar poate că lui Todiruţ asta i se pare o realizare incredibilă. Dar când stau bine şi mă gândesc, la câţi hoţi a prins descălecătorul de la Călăraşi chiar e o mare realizare să vezi la un loc vreo 30 de borfaşi de rând.

Ce nu a înţeles nici Todiruţ şi nici alţi şefi de instituţii din Suceava este că timpul lor a trecut. Au venit pe posturile de conducere aduşi politic, participând la nişte mascarade de concursuri, iar acum, odată cu schimbarea taberei politice, ar trebui să aibă decenţa să-şi facă bagajul şi să se retragă. Preferă să fie personaje din Caragiale, „şi dăi, şi luptă, neicuşorule”, doar-doar cineva s-o îndura de ei şi-i va lăsa şi mai departe în funcţia respectivă.

Cam asta face şi Ioan Nicuşor Todiruţ, iar încercarea sa de a-şi croi o imagine de erou transformă penibilul în grotesc.