Brigada Diverse

Vremea, frate cu PD-L-ul

Rugile celor din PD-L au fost ascultate de Cel de Sus, iar urgia a coborât peste România.

Protestele din Bucureşti, Suceava şi celelalte oraşe ale ţării au intrat deja pe linie moartă la televiziuni, prioritate având acum oamenii înzăpeziţi şi lupta contracronometru pentru a readuce situaţia la normal.

Nici dacă ar fi programat partidul de guvernământ un asemenea scenariu nu cred că s-ar fi potrivit mai bine. În felul acesta, fără scandal şi jandarmi, protestatarii au devenit o minoritate nebăgată în seamă.

Situaţia este identică şi la Suceava, şi aşa după cum preconizam acum două zile, protestul moare văzând cu ochii.

Grupul de 200 de persoane de acum zece zile s-a redus uşor la 150, apoi la 80, a scăzut spre 50, chiar 40, pentru ca aseară să fie în faţa Prefecturii Suceava doar vreo 20 de nemulţumiţi.

Şi cum astăzi este anunţată o maximă de -9 grade, este de aşteptat ca diseară, la ora 18.00, mercurul să coboare în termometre undeva pe la -12 grade. O vreme numai bună pentru PD-L de a scăpa de acest nucleu dur al protestatarilor.

Dacă aş fi cârcotaş le-aş sugera celor din USL Suceava să trimită ceva comunicate de presă în care să-l înfiereze cu mânie proletară pe „sabotorul” iarnă, pentru că, nu-i aşa?, le-a tăiat din elan şi i-a trimis pe protestatari pe la casele lor.

„Instigatorii” Barbă şi Juravle pot fi mândri: au învins protestul opoziţiei fără să tragă vreun glonţ. Să mai spună Gheorghe Flutur că cei doi nu merită să fie premiaţi.

Articole asemănătoare

3 Comentarii

  1. Daca deschizi Cutia Pandorei, s-ar putea sa ai surprize mari si neplacute. Omul politic stie ca un lucru de care nu vorbesti, e ca si cum n-ar exista.

    Nu stiu de ce, sau poate e doar o impresie de-a mea, vrem sa punem degetul pe rana ce ne doare si ne e teama. Ne e teama de durere sau de consecinte, nu se stie. E mai confortabil, din punct de vedere intelectual, sa ne mintim. Sau poate ne e teama ca, sondand prea adanc, adevarul pe care-l vom descoperi ne va arunca si mai mult in bratele disperarii; asta ar fi o explicatie a eschivarii noastre de acum de a purcede, hotarat, sa aflam ce ni se intampla.

    Suntem ingraditi in libertatea exprimarii de un factor extern noua sau ne punem singuri o stacheta a devoalarilor peste care instinctul ne spune ca n-avem voie sa sarim daca nu vrem sa ne frangem oasele? Depinde de la caz la caz. De cate ori cautam adevarul am sezatia stranie ca ne oprim mereu la mijloc de drum.

    Strategia protipendadei politice, pentru detensionarea unei crize generate de manifestarea publica a nemultumirilor, este, ca si in anii ’90, sa-i lase pe manifestanti sa „fiarba in suc propriu”. E o strategie, dar nu si una morala. Cum insa politica n-are de-a face cu morala, atunci ajungem si noi la concluzia lui Machiavelli: scopul scuza mijloacele.

    Cand peste revolta acestor cateva sute de oameni minunati, de romani adevarati, hotarati si curajosi, ce exprima vointa si dorinta unui popor intreg (mai putin oligarhia) se va asterne lespedea monotoniei, a banalului, a intrarii ei in indiferenta si uitarea publica, atunci timpul va trece ca un tavalug si peste acest nou episod ce-l numim „Piata Universitatii”.

    Criza din sanatate, iscata de pozitia transanta a medicului Arafat, fata de o lege ce vroia sa treaca povara a catorva miliarde lei anual din obligatia statului pe umerii pacientilor, n-a fost decat scanteia ce-a provocat valvataia. „Pompierii” insa sunt la datorie. Vointa revoltei se va estompa cu timpul pe fondul unei indiferente vinovate a opinie publice, a celor ce au aceleasi nemultumiri ca si demonstrantii, dar prefera sa urmareasca „spectacolul” in dulcele confort din fata plasmei.

    Transarea PIB-lui pe felii, asemeni pepenilor, e o problema, iar cresterea lui e o alta problema. E bine si asa, trebuie sa fim vigilenti si la acest aspect al vietii noastre sociale, dar ca sa imparti (cu dreptate sau nu) exista o prima conditie obligatorie: sa ai ce sa-mparti.

    Din pacate, Romania are de impartit, de la an la an, mai putin, mereu mai putin. PIB-lul, exprimat in forma lui nominala, prin etaloanele banesti cunoscute (leu, dolar, euro etc), nu spune mare lucru atat timp cat nu cuprinde in el si forma fizica a marfurilor. Monedele in care se evalueaza PIB-ul sunt supuse, in conditiile in care aurul a fost desfiintat ca etalon al bancnotelor de hartie si al marfurilor, erodarii sistematice, programate. Cand spunem, de exemplu, ca PIB-ul a crescut cu 3% si nu vorbim si de erodarea monedei cu 6%, vom traii intr-o permanenta confuzie si iluzie. In fine, nu vreau sa intru in amanunte.

    Cat timp ne vom focaliza atentia doar pe felul in care se face imparteala valorii adugate (noua valoare), nu vom iesi din impasul saraciei si nici nu vom gasi raspuns la intrebari. In Romania saracia se va agrava de la an la an; veniturile nominale vor creste (pastrand o aparenta inselatoare) in timp ce veniturile reale vor scadea continuu si aproape in acelasi ritm cu cresterea nominala (de fatada).

    Orice gopodar serios stie ca, in conditiile globalizarii schimbului de marfuri, daca vrea sa se bucure de un bun economic, trebuie sa produca un alt bun economic si pe care sa-l ofere la schimb; intrand astfel in ceea ce se numeste schimbul de valori (de marfuri) sociale.

    Nu produci nimic, nu obtii nimic la schimb; sau: produci putin, obtii la fel de putine bunuri de care sa te bucuri. E logic, nu ? Pare simplu, chestia asta o stie toata lumea. Da, o stie, dar toata lumea o si ignora, toata lumea o stie si se face ca n-o pricepe. Printre peroratiile demagogice ale politicienilor nici macar tangential nu se vorbeste de munca ca sursa a valorii si ca premiza a prosperitatii.

    O sa va intrebati de ce nu se vorbeste despre un lucru atat de banal, cum ar fi munca, ca izvor al bunastarii ? Nu e deloc surprinzator ca clasa politica se eschiveaza abil de la a aborda problemele de pe asemenea baze teoretice, fiindca daca spui ca bunastarea este un efect al muncii sociale si individuale, atunci omul iti va replica, pe buna dreptate: da, vrem sa muncim! Da, oferti-ne de munca! Asta si vrem.

    Toate cauzele raului de azi, ale saraciei mai concret, consta in aceea ca nu exista suficiente locuri de munca si ca, spre disperarea romanilor, ele continua sa se imputineze de la an la an. Explicit sau implicit, toti demonstrantii, din toate orasele tarii, spun cam acelasi lucru. Fie ca o spun direct ca vor sa aiba locuri de munca in tara lor, fie ca sunt nemultumiti de traiul lor material intr-o continua degradare, cauza e una si aceiasi: nu exista suficiente locuri de munca, iar alea care sunt mai sunt si prost platite. De sifonat bani publici se sifoneaza in toate tarile cu regimuri ca ale noastre, ca doar n-am inventat noi aritmetica furaciunii banului public.

    Deosebirea e ca in tarile care s-au ingrijit ca oamenii sa aiba de munca, clasa politica are ce sa sifoneze pentru clientela proprie, pe cand in tari ca Romania, din putinul care e, orice parazitare a banului se simte al naibii de rau la buzunar. Nu coruptia e mama raului din Romania – o fi si coruptia, nu zic nu -ci lipsa de procupare a clasei politice pentru ca omul sa aiba de lucru in tara lui, in orasul lui, in satul lui, pe ogorul lui. Si totusi, desi e atat de simpla rezolvarea acestei ecuatii sociale, care are o singura necunoscuta, nimeni nu doreste sa vorbeasca sincer si pe intelesul omului. Repet cauza, dragi politicieni: nu exista locuri de munca.

    Raspundeti sincer la aceasta intrebare! Orice om politic cu o doza de bun-simt, suficient de consecvent cu el insusi, e dator fata de poporul lui sa recunoasca acest adevar; un adevar mare prin simplitatea lui: nevoia de munca, nevoia de locuri de munca. Omul simplu, omul obisnuit cu care se identifica 99% din populatie, nu dispune decat de un singur capital: forta lui de munca intelectuala si/sau fizica.

    Chestiunea asta a locului de munca e, in societatea noastra de azi, ca funia in casa spanzuratului. Daca vorbesti de locuri de munca, parca te duci cu tamaie in casa diavolului sa-l dai afara. Stiu ca, reconoscand acest adevar mai mult decat evident si extrem de simplu, argumentele te duc, vrei sau nu vrei, la alte adevaruri mult mai cutremuratoare; fiindca, incercand sa raspunzi la un adevar asa de evident prin el insusi, atat de simplu, descoperi lucruri pe care e bine sa le tii sub oboroc.

    Daca deschizi Cutia Pandorei, s-ar putea sa ai surprize mari si neplacute. Omul politic stie ca un lucru de care nu vorbesti, e ca si cum n-ar exista.

  2. USLamul in splendoare!”. Senatorul PSD Toni Grebla a declarat pentru Ziare.com ca USL va fi de acord cu comasarea alegerilor daca cei de la Putere vor decide sa le organizeze in luna iunie a anului viitor.”

    Deci, daca acea comasare s-ar fi facut in iunie, nu i-ar fi deranjat deloc pe USLamisti!
    pe ei nu i-a deranjat deloc comasarea in sine. pe ei i-a deranjat doar data comasarii.
    Cum ar veni, daca gaina se fura in iunie, ar fi fost totul constitutional.dar daca gaina se fura in Noiembrie e neconstitutional! )))

    Dragi USLamisti, CCR a declarat neconstitutionala comasarea, indiferent de data la care ar fi fost facuta! Deci, cum e dragi USLamisti?
    Va ajung polonicele cu care ingurgitati…(stiti voi ce)…?
    USL a fost de cord cu alegerile comasate!!!
    Dar numai daca se faceau in vara!
    Si Ponta si Antonescu au atacat legea doar pot ca n-au fost de acord sa fie comasate in Noiembrie.
    Deci pt ai, comasarea ar fi fost OK daca se facea cand si-ar fi dorit ei.
    Insa pt ca acea comasare s-a propus pt Noiembrie, dintr-o data USL s-a trezit ca nu este constitutional.
    Asa ca, CCR a tras cate o palma fiecaruia.
    Atat Puterii cat si Opozitiei!
    Dar USLamistii se fac ca uita de la mana pan’ la gura )))

    Iata si dovada clara, tocmai de-aici de pe Ziare.com:

    „Senatorul PSD Toni Grebla a declarat pentru Ziare.com ca USL VA FI DE ACORD cu comasarea alegerilor daca cei de la Putere vor decide sa le organizeze in luna iunie ”

    Conform deputatului UDMR Arpad de la B1TV, presedintele CCR a declarat ca sunt cateva articole neconstitutionale care pot fi corectate in Parlament!
    Am vazut pe fata lui Crin si Ponta ca nu erau prea fericiti si cereau demisia lui Boc astazi cu disperare, ceea ce imi da senzatia ca stiau si motivatiile.

    Deci rabdare si vreau voturi doar pentru cei care cred in Traian Basescu si PDL!!!
    Cand in toata Europa se anunta recesiune noi ne permitem un an intreg de campanie electorala.
    Sa ma convinga cineva ca daca romanii voteaza separat voteaza mai constient.
    Pe de alta parte, datorita crizei vor vota cu stomacul nu cu capul.

    Cred ca de data asta voi nu intelegeti.
    In primul rand Boc nu face legi. In al doilea rand, de-aia este facuta Curtea Constitutionala, sa clarifice cand apar discutii 😉 Mai simplu, cam asa se face democratia.
    Au decis aia asa, probabil ca PDL nu va putea decat sa uite subiectul si gata. Cu ce vi se pare ca sunteti voi mai castigati din asta?

    O sa fie mai multe afishe lipite pe pereti si pe stalpi? O sa va umple de doua ori cutia postala toti natangii cu felicitari calendare? O sa aveti doua sacosi de la fiecare partid in loc de una? O sa aveti mai mult timp sa studiati doctrinele si CV-urile candidatilor?
    Banii in plus cheltuiti pe alegeri nu sunt aia cateva sute de milioane de euro (un mizilic,nu-i asa?) ci aia cre vor fi scosi din „sponsorizari” si care vor fi trasi dupa aia tot de la noi prin pretul la curent, la gaze, la benzina, la km de autostrada samd samd.
    Este deci o mare victorie de care puteti sa va bucuratii cu totii

  3. Eu as merge mai mult pe ideea ca au ramas USL-istii fara bani si nu mai au cu ce plati protestatarii. Daca ar fi avut bani, i-ar fi platit si oamenii ar fi iesit in strada……. Pana vine iarasi caldura USL-ul strange bani! :))

Citiți de asemenea
Close
Back to top button