Shares

În Suceava s-a inventat ziaristul la fără frecvenţă. Deşi pare o glumă, sau de domeniul fantasticului, acest lucru chiar se petrece în realitate.

Un ziarist, care este şi director executiv în acelaşi timp al cotidianului „Crai Nou”, pe numele său Mihai Chira, reuşeşte performanţa de a scrie materiale direct de pe plaja din Croaţia, acolo unde este plecat în concediu de zile bune.

Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie în ziar, Mihai Chira este şi alături de preşedintele Băsescu la inundaţii, şi la conferinţele deputatului Ioan Bălan, dar şi în multe alte locuri. Pe scurt, directorul executiv de la „Crai Nou” este peste tot şi nicăieri.

Ceea ce face Mihai Chira este o palmă pe care şi-o dă sieşi, colegilor de la ziar, în măsura în care îi consideră colegi şi nu doar nişte marionete pe care le manevrează după bunul plac, dar şi oamenilor din Suceava care citesc articole scrise de un personaj pe care nu l-au văzut la faţă.

Poate că Mihai Chira confundă jurnalismul cu altceva. Nu ştiu cu ce, pentru că orice meserie practicată cu simţ de răspundere înseamnă şi o prezenţă fizică.

Dacă nu are încredere în colegii săi care merg pe teren, directorul executiv al cotidianului „Crai Nou”, care în paranteză fie spus are şi ceva acţiuni la societatea care editează ziarul, ar putea foarte simplu să-i concedieze. Să le spună franc că el este cel mai corect şi drept dintre ziariştii suceveni, iar prezenţa lor a devenit inoportună.

Nu este pentru prima dată când scriu despre Mihai Chira şi modul său de a intra cu cizmele în viaţa unui ziar, dar acum a depăşit graniţele produsului pe care crede că-l păstoreşte. Prin ceea ce face, sfidează oameni şi o meserie despre care eu încă mai cred că este onorabilă.

Şi pentru ca circul să fie total, acelaşi Mihai Chira semnează, tot din concediu, bineînţeles, şi materiale cu pseudonim. În numărul din 7 iulie 2010, în pagina 4 apare un material cu titlul „România, pe lista statelor care vor fi sprijinite rapid după inundaţii”. Articolul este semnat Alin Dima, adică pseudonimul pe care Mihai Chira îl foloseşte de obicei când nu vrea să-şi asocieze imaginea cu vreo acţiune sau vreo persoană din acest târg.

Sau poate că directorul executiv de la „Crai Nou” a plecat pe plajele din Croaţia pentru a se regăsi şi pentru a afla dacă este Mihai Chira sau Alin Dima.

O fi ştiind oare Dumitru Teodorescu pe cine a crescut la sânul său?

PS Să nu uit, Mihai Chira a spus pe toate drumurile că vrea să ajungă primar al Sucevei. Când se va întâmpla asta cred că trebuie să-mi fac bagajele şi să plec. Nu doar din Suceava, ci şi din ţară.