Brigada Diverse

Facturile uriașe din buzunarele noastre sursă de îmbogățire pentru profitorii fără scrupule

Facturile la gaze și electricitate au crescut anul trecut pentru cei mai mulți dintre consumatori. Ratele la bănci s-au umflat ca urmare a creșterii ROBOR și mai apoi al IRCC. Pe scurt, ne-am luat-o în freză din toate direcțiile. Au fost însă și profitori, societăți și bănci care ne-au jecmănit pe față, fără scrupule și largul concurs al impotenților aflați la guvernare, care în afara declarațiilor sforăitoare nu au făcut nimic pentru a ne proteja. Iată-i și pe o parte dintre profitori și care ar merita bătuți în piața publică, cu cifrele pe care chiar entitățile respective le-au publicat:

  1. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a încheiat anul 2022 cu venituri de 9,1 miliarde de lei, în creştere cu 40% față de 2021, şi cu un profit net de 4 miliarde de lei (peste 800 de milioane de euro), plus 32,7%, potrivit raportului acţionarului minoritar Fondul Proprietatea.
  2. Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz a înregistrat un profit net de 2,54 miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro) în 2022, în creştere cu 32,9% faţă de rezultatul anului anterior de 1,9 miliarde de lei. Afacerile companiei la care statul român prin Ministerul Energiei are 70% au însumat 13,4 miliarde de lei anul trecut, cu 128,6% peste nivelul atins în 2021.
  3. Raiffeisen Bank, subsidiara din România a grupului austriac cu acelaşi nume, a obţinut un profit net de 254 milioane euro (circa 1,25 miliarde de lei) în anul 2022, în creştere cu 46,8% faţă de câştigul din anul 2021, potrivit rezultatelor financiare anunţate de grupul austriac Raiffeisen Bank Internaţional la Viena.

Adică toate aceste profituri uriașe au fost făcute pe spinarea noastră și noi trebuie să fim mulțumiți, eventual să-i aplaudăm. Această nesimțire crasă, la care suntem supuși trebuie să înceteze. Dar cine să ia măsuri? Cine? Că te apucă furia când vezi aceste cifre și facturile despre care miorlăie guvernanții că le vor compensa. Dar compensarea asta nu tot din banii noștri o fi? De fapt, instituțiile de control ale acestui stat nefuncțional nu pot, nu știu sau ambele variante la un loc, să își facă treaba pentru care sunt plătite.

Articole asemănătoare

Back to top button