Bigos, pirogie sau arta de găti pentru unul din evenimentele importante ale Bucovinei
Gătitul este o artă, iar asta se face cu pasiune și cu multă răbdare. Asta dovedesc an de an femeile, și nu numai, din comunitatea polonă din Bucovina. O dată pe an, la Solonețu Nou are loc o adevărată întrecere, în care comunitățile care au etnici polonezi se străduiesc să arate că mâncărurile pregătite pentru acest eveniment, Sărbătoarea Roadelor, sunt cele mai apreciate. Trecerea pe la fiecare stand cu produse înseamnă un curcubeu în cerul gurii. De la produse tradiționale, cum ar fi bigosul, varză acră cu carne și cârnați și mirodenii, sau pâine cu unsoare și castraveți murați până la celebrele pirogie, sau pe înțelesul tuturor un fel de colțunași umpluți cu varză și ciuperci, carne, brânză, vișine etc. La manifestarea din acest an au venit și două delegații din Polonia, iar produsele expuse făceau cu ochiul către vizitatori. Sărbătoarea Roadelor este, dacă vreți, un mod de socializare, de schimb mde experiență, nu doar în domeniul culinar, ci și al vestimentației sau artelor. ”Îngropată” în anii uitării, manifestarea a fost reînviată de Uniunea Polonezilor din România. Indiferent că ești polonez, ucrainean, german sau român îți recomand să mergi la Solonețu Nou. Vei avea parte de o zi cu adevărat unică. Pentru cei care nu au făcut-o anul acesta, 2026 poate fi următoarea oportunitate.



