Brigada Diverse

Discriminare la Universitatea din Suceava

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dat cu muci-n fasole, cum se spune în popor.

Un anunţ afişat zilele trecute pe holurile şi pe site-ul instituţiei de învăţământ îi înştiinţa pe anumiţi studenţi că pentru a fi înscrişi în actualul an universitar trebuie să treacă un anumit test. Mai exact, studenţii din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria au aflat că trebuie să susţină un „Examen de evaluare a cunoştinţelor de limbă română”.

Interesant este că tocmai cei care fac acest anunţ demonstrează că au ceva carenţe de limbă română. În textul menţionat se specifică faptul că la examen sunt aşteptaţi şi studenţii de „origine etnică romînă cu domiciliul în străinătate”.

Studenţii basarabeni se consideră jigniţi de această cerere pe care o consideră discriminatorie, mai ales că mulţi dintre ei vorbesc la fel de bine, sau poate chiar mai corect, faţă de mulţi suceveni sau botoşăneni limba română. Un articol mai amplu despre acest subiect apare pe site-ul http://observatoare.ziarulstrazii.com din care îmi permit să citez doar două fraze: „O fi fiind în constituţia R. Moldovei scris că limba de stat e limba moldovenească, dar cum poţi fi profesor universitar şi să ceri unui student un certificat care atestă cunoaşterea limbii materne. Faptul că unii dintre noi au accent (care nu e foarte diferit de cel vorbit în Suceava şi Botoşani, până la urmă vorbim cu toţii acelaşi dialect) asta nu înseamnă că nu cunoaştem limba română”.

E un pas spre îndepărtarea moldovenilor de România, şi un motiv suplimentar pentru Rusia de a-i atrage cu diferite facilităţi. Domnilor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, chiar credeţi că la Moscova se cer certificate lingvistice de limbă rusă pentru studenţii care vin de la Chişinău?

Articole asemănătoare

13 Comentarii

  1. Discriminare pe dracu Sandrinio. Discriminarea pozitivă de care s-au tot bucurat studenţii din RM a început să înceteze şi de asta zbiară ei acum. Sunt cetăţeni străini. Sunt din afara UE. Ei aspiră la UE. Să se conformeze. Ei se folosesc de România şi se ascund după nişte simboluri doar cât să păcălească românii şi statul român. La momentul potrivit o să aprofundez subiectul.

    Şi eu mă consider jignit când mă fac ţigan şi indeieţ şamd şi stau aici pe banii pe care şi eu îi plătesc la stat. Ei sunt români numai când le convine, practică un dublu standard scârbos. Când e ceva ce nu le convine sunt moldoveni, citit maldavani. Acum văd că urlă românismul şi indignarea în ei. Eşti maldavan, demonstrează că ştii limba română, că şi aşa vii aici la distracţie, dacă nu îţi convine, du-te la Tiraspol, că acolo poţi scrie şi vorbi în limba maldavnească.

    Şi eu m-am simţit jingit când i-am auzot că se declară maldavani şi că nu au chef de unire cu ţiganii şi curvele româneşti. Mă bucur că statul român a început să îi trateze exact cum merită.

  2. Faptul că unii dintre noi
    au accent (care nu e foarte
    diferit de cel vorbit în Suceava şi
    Botoşani, până la urmă vorbim
    cu toţii acelaşi dialect) asta nu
    înseamnă că nu cunoaştem limba
    română”. Da de cand privet si nu se primeste fac parte din limba romana? Cati romani cu nume haholesti cunosti? Mergi oriunde in stainatate la studii si vei vedea aceleasi procedee. De ce dar romania trebuie sa pregateasca haholi, maldavani sau bozgori fara asa test, gratis, pe cand astia sunt ostili statului roman?

  3. Mergeţi la Mosova! Ce dublu standard scârbos şi ce fel de ameninţare de trei lei. Marian Lupu şi Vladimir Filat sunt foşti studenţi în România şi ajunşi la putere la Chişinău lucrează în interesul Rusiei. De ce să creştem şi să plătim noi oameni ai ruşilor, măcăr să o facă ruşii pe banii lor. Foarte amuzant este că studenţii din RM se simt brusc români. Aşa s-au simţit cât au fost comuniştii la putere în RM. După ce s-a schimbat regimul la Chişinău, brusc au devenit europenişti, numai idealurile UE erau la gura lor, nimic de România şi unionism. Au renuţat la sigla veche care reprezenta harta României unite cu RM şi au trecut la altceva. Cum dracu au redevenit acum brusc români? Umblatul cu fundul în cât mai multe luntrii posibil e sportul preferat al acestor studenţi şi din câţi au făcut şcoală în România, câţi lucrează în interesul României? Ineficient de puţini, ăste e răspunsul. În concluzie, tipul ăsta de burse trebuie cât mai rapid suprimate pentru că se cresc şerpi la sân.

  4. la tiraspol sunt multe facultati muscalesti. Acolo nu te pun la teste de limba romana. Mergi la treuca ta!

  5. Sunt din Moldova si personal stiu tipi care sunt in Romania si nu prea au tangente normale cu limba romana. 🙂 . Evident, va fi ceva simplu si vor trece.

    Faza este ca nu e discriminare deoarece nu se adreseaza doar celor din Moldova, ci tututor etnicilor romani.

  6. urata situatia. Nu e vorba de complexitatea testului, oricat de dificil ar fi, l-am sustine, ca doar vorbim limba romana de cand am inceput a zice primele cuvinte. Dar e umilitor. Pentru ce certificatul acesta, de parca limba romana ar fi o limba straina noua.

  7. o porcarie, ca doar basarabenii nu sunt din Africa si au invatat limba romana ca limba straina. Probabil rectorul inca nu stie de faza asta, e prea destept ca sa admita asa ceva. Nu disperati.

  8. si referitor la camil, bine a zis cine a zis ca mama prostilor e tot timpul gravida :))

  9. Lasă, Mihai, folclorul de crâşmă şi priveşte realitatea. Probabil studenţii africani din Regie preţuiesc această ţară infinit mai mult decât studenţii din RM şi ştiu ce vorbesc. De ce disperare vorbeşti, ce e panica asta în şobolănime? Eşti din altă ţară, demonstrează că ştii limba ţării în care te afli! Ori eşti din RM ori eşti un idealist care nu a interacţionat niciodată cu astfel de specimene. Şi eu am crezut cândva în Moş Gerilă, dar realitatea şi concretul mi-au arătat cu totul altceva.

  10. ‘Sunt din Moldova si personal stiu
    tipi care sunt in Romania’. Sergiule, esti din maldavia. Ei cum pizda ma-sii sa mergi din botanica in chisinau

Back to top button