Brigada Diverse

Austriecii de la Dorneşti, amendaţi de 3 ori în decurs de un an pentru probleme de mediu

Încălcarea normelor de protecţia mediului le-au adus sancţiuni şi austriecilor de la Schweighofer, nu doar colegilor de la Egger.

Interesant este că cele două sancţiuni, una în 2014 şi cealaltă în 2015, au fost achitate rapid, fără nici un fel de obiecţiune şi fără a fi contestate.

Ambele amenzi au fost aplicate de Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu.

Astfel, în cursul anului 2014, Schweighofer a primit amendă de 50.000 de lei pentru activitatea de la secţia din Siret. Cu ocazia controlului, aici s-au constatat încărcări ale apelor uzate care erau deversate într-o sursă de apă, iar apoi ajungeau în râul Siret.

A doua amendă, în valoare de 5.000 de lei, a fost „tăiată” în cursul acestui an pentru activitatea de pe platforma de la Dorneşti. Sancţiunea a fost aplicată în baza Legii 104/2011, cu privire la calitatea aerului înconjurător.

poluare aer

Valoarea amenzilor nu reprezintă absolut nici o problemă pentru austrieci, dar eu doream să remarc altceva. Faptul că activitatea celor de la Schweighofer nu este chiar atât de ecologică pe cât s-au chinuit ei să demonstreze oamenilor, mai ales celor care locuiesc în Dorneşti şi zonele limitrofe.

Dacă mai punem la calcul şi depăşirile la formaldehida venite din partea celor de la Egger putem să ne facem o idee despre ceea ce se petrece în zonă. Şi astea sunt amenzile primite doar la câteva controale, că nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut descoperi dacă se realiza o monitorizare permanentă şi riguroasă.

Poate că oamenii din apropierea celor două fabrici, care reclamă o serie de probleme de sănătate, ar trebui să-şi pună mai multe întrebări şi să consulte mai mulţi medici specialişti. Asta pentru siguranţa lor. 

Articole asemănătoare

Back to top button