Shares

Au trecut câteva luni bune de când unul din restaurantele care funcţiona în centrul municipiului Suceava a tras obloanele, iar totul a rămas de izbelişte.

Până aici, nimic deosebit şi spectaculos. Să intrăm în subiect şi să vorbim concret. Este vorba de restaurantul Del’Iri, care îşi derula activitatea în jurul fostului restaurant Naţional.

Aici merită intrat ceva mai adânc în problemă. Restaurantul Naţional a fost cumpărat la finele anilor 1990 de un afacerist local, Radu Kirstiuk, iar apoi a fost reabilitat parţial. Probabil pentru că ar fi necesitat costuri mult prea mari, operaţiunile au fost stopate.

Dar, cum un afacerist scoate bani şi din piatră seacă, terenul din jurul fostului restaurant s-a transformat într-un alt restaurant, o construcţie temporară din lemn.

restaurant national

Teoretic, astfel de clădiri nu necesită aprobări şi avize cum se cer în cazul clădirilor definitive, astfel încât a rezultat o struţo-cămilă de toată jena. Iar ca tortul să aibă şi o cireaşă, o parte din trotuarul, domeniu public de altfel, care trece prin faţa restaurantului a fost furat efectiv şi transformat în terasă.

Aşa cum se întâmplă la noi, nimeni nu a observat nimic. Surpriză însă după tragedia din clubul bucureştean Colectiv. Restaurantul Del’Iri a fost închis, chipurile temporar. Au trecu mai bine de trei luni şi nimeni nu a mai reînceput activitatea în acest spaţiu, semn că cel mai probabil acolo există oareşce probleme, iar cei de la ISU Suceava ar trebui să ştie cel mai bine cum a funcţionat restaurantul până în octombrie 2015.

restaurant national vechi

Mai nou, am înţeles că această construcţie temporară din lemn urmează să fie demontată. Poate cu acest prilej se va delimita clar şi domeniul public, iar trotuarul va fi redat circulaţiei pietonilor. Cât despre ce se va întâmpla cu fostul restaurant Naţional, mi-e greu să dau un verdict, pentru că acolo mai trebuie băgaţi bani grei pentru finalizarea lucrărilor. Dar mai ştii, ce nu au adus ultimii 15 ani, poate aduce vara care se apropie.