Shares

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, democrat liberalul Gheorghe Flutur, m-a uimit în mod pozitiv.

În sensul că a urcat pe bicicletă şi a făcut o cursă până la ieşirea din municipiul Suceava spre Fălticeni. Ceea ce a făcut Flutur este lăudabil, este un exemplu de care mulţi suceveni au nevoie pentru a renunţa la maşini şi a promova mijloacele de transport ecologice. Cu atât mai mult bicicletele, care înseamnă şi sport.

Nu vreau să vorbesc prea mult despre declaraţiile preşedintelui Consiliului Judeţean, cum că vrea să scape de burtă pedalând, şi nici despre considerentele acestuia că într-un oraş supraaglomerat ca Suceava bicicleta este mană cerească.

Eu sunt curios dacă gestul lui Gheorghe Flutur este doar simplă gargară politică, cu ţintă pentru alegători, sau ceva de substanţă.

Un prim gest prin care Flutur m-ar putea convinge că nu a punctat doar la capitolul imagine este acela de a-l vedea mâine, de la ora 19.00, în faţa sediului Palatului Administrativ, echipat corespunzător, şi alăturându-se iubitorilor sportului cu pedale care vor participa la cursa programată pe traseul Prefectură – Galleria Mall şi retur.

Proba de foc la care-l provoc pe şeful administraţiei judeţene este aceea de a-i ajuta pe suceveni să pedaleze în mod real. Iar asta înseamnă piste de biciclişti bune, nu cele care există acum în târg, care se întrerup în toate gardurile, cu maşini în drum drept obstacole, sau piste care lipsesc cu desăvârşire. Sper să văd toate acestea în Suceava în viaţa actuală, iar Gheorghe Flutur ar putea avea un cuvânt greu de spus în promovarea unui oraş verde, în care bicicliştii să aibă şi ei drepturile lor. Şi dacă am văzut bine ştirile de azi, primarul Ion Lungu, aflat la Lisabona, a semnat un parteneriat pentru un oraş verde şi la nivelul transportului în comun. Să le dea Dumnezeu politicienilor şi şefilor noştri la nivel administrativ mintea cea de pe urmă şi să devină Suceava în câţiva ani un model pentru întreaga Românie.