Brigada Diverse

De unde ai banii, Bălane?

Un articol interesant din Academia Caţavencu, pe care l-a prezentat şi colegul meu Dinu Zară pe blogul personal, ridică mari semne de întrebare privind banii unui ales local. Cel vizat este deputatul Ioan Bălan, care a sponsorizat partidul condus la Suceava de Gheorghe Flutur cu sume mai mari decât cele declarate oficial.

La mijloc sunt două variante: fie deputatul Bălan învârte la negru o grămadă de bani, ceea ce nu e deloc în regulă, fie a uitat să treacă pe la şcoală şi nu ştie să scrie prea bine. Şi răspunsul parlamentatului PD-L a fost la fel de neclar, cum este şi provenienţa banilor: „Am donat mai mult decât aveam? Trebuie să fie o inadvertenţă undeva”.

Iată şi articolul integral din Academia Caţavencu:

„Academia Caţavencu a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a peste 500 de demnitari care şi-au completat în fals declaraţia de avere. Unii şi-au ascuns conturile, alţii vilele, câţiva afacerile, cei mai mulţi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea în mână. Cine sunt ei, făptaşii, vă spunem noi. Din păcate, unii au fost realeşi deja în noul Parlament. Aşa că vouă, cititorilor noştri – care sunteţi mai inteligenţi decât votanţii lor –, nu vă rămâne decât să-i mai suportaţi patru ani.

Ioan Bălan este un bun creştin. Ştim sigur asta pentru că, anul trecut, de Paşti, el a plătit cea mai mare parte a cheltuielilor aducerii la Suceava a Luminii Sfinte de la Ierusalim (scuzaţi majusculele, nu am putut să ne abţinem). Cum Lumina a fost adusă cu un avion privat, toate costurile s-au ridicat la aproximativ 22.000 de euro.

Potrivit declaraţiei de avere din 2009, depusă de Bălan la Parlament, el nu prea avea cum să-şi permită extravaganţe din astea creştin ortodoxe. Dar nu-i bai, pentru că Ioan Bălan e obişnuit să facă minuni cu bani foarte puţini. Publicitate

De exemplu, în 2008, el a avut venituri de aproximativ 18.000 RON de la societatea la care este acţionar, Taylan Exim SRL (conform declaraţiei de venituri din 14 decembrie 2008). De asemenea, la acel moment nu avea conturi deschise la vreo bancă, dar avea un împrumut de 70.000 RON luat în 2005. Cu toate acestea, Monitorul Oficial arată că, în 2008, Bălan a donat la PD-L fix 43.478 RON. La cît de bine se descurcă la faze de-astea, suntem siguri că ar fi avut un succes nebun cu jocuri gen „Caritas“ sau chiar cu fonduri de investiţii (dormiţi liniştiţi, dragi alegători, Bălan lucrează pentru voi).

Dar haideţi să vedem şi ce spune deputatul PD-L despre aceste inginerii financiare. El ne-a declarat următoarele: „Cu siguranţă n-aveam cum să donez mai mult decât aveam! Trebuie să fie o inadvertenţă undeva”. Păi, asta zicem şi noi. Deputatul Bălan a continuat cu explicaţiile, noi cu râsul: „Dacă vă uitaţi cu atenţie, o să vedeţi că nu, am dat (la partid – n.r.) mai puţin decât aveam”. Din logica asta întortocheată trebuie să înţelegeţi că Ionică a vrut să spună că nu a donat mai mult decât avea, ci dimpotrivă, mai puţin. Ne-am uitat cu atenţie. Canci, banii au refuzat să apară din neant în declaraţia lui de avere. Mai mult chiar, nici ăia care apar nu sînt în regulă. De exemplu, la rubrica de „Venituri“ a declaraţiei, apar 8.892 RON, încasaţi ca salarii de la Taylan Exim SRL. Despre acest lucru, Ioan Bălan a spus aşa: „Exclus să am 90 de milioane venituri într-un an de zile”. Nu numai că e exclus, dar e chiar exclusiv şi nemaiîntâlnit”.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

Back to top button