Shares

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dat cu muci-n fasole, cum se spune în popor.

Un anunţ afişat zilele trecute pe holurile şi pe site-ul instituţiei de învăţământ îi înştiinţa pe anumiţi studenţi că pentru a fi înscrişi în actualul an universitar trebuie să treacă un anumit test. Mai exact, studenţii din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria au aflat că trebuie să susţină un „Examen de evaluare a cunoştinţelor de limbă română”.

Interesant este că tocmai cei care fac acest anunţ demonstrează că au ceva carenţe de limbă română. În textul menţionat se specifică faptul că la examen sunt aşteptaţi şi studenţii de „origine etnică romînă cu domiciliul în străinătate”.

Studenţii basarabeni se consideră jigniţi de această cerere pe care o consideră discriminatorie, mai ales că mulţi dintre ei vorbesc la fel de bine, sau poate chiar mai corect, faţă de mulţi suceveni sau botoşăneni limba română. Un articol mai amplu despre acest subiect apare pe site-ul http://observatoare.ziarulstrazii.com din care îmi permit să citez doar două fraze: „O fi fiind în constituţia R. Moldovei scris că limba de stat e limba moldovenească, dar cum poţi fi profesor universitar şi să ceri unui student un certificat care atestă cunoaşterea limbii materne. Faptul că unii dintre noi au accent (care nu e foarte diferit de cel vorbit în Suceava şi Botoşani, până la urmă vorbim cu toţii acelaşi dialect) asta nu înseamnă că nu cunoaştem limba română”.

E un pas spre îndepărtarea moldovenilor de România, şi un motiv suplimentar pentru Rusia de a-i atrage cu diferite facilităţi. Domnilor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, chiar credeţi că la Moscova se cer certificate lingvistice de limbă rusă pentru studenţii care vin de la Chişinău?