Shares

Procesul de unificare al PDL şi PNL sub sigla denumită generic noul PNL nu s-a încheiat, dar procesul de disoluţie a început deja.

Din dorinţa de a crea un mare partid de dreapta, câţiva deştepţi, oportunişti fără pereche i-aş numi eu, au zis că vor face rahatul un bici pocnitor. Parţial, mişcarea le-a reuşit, numai că orgoliile, duşmăniile şi animozităţile dintre cei care au venit din PNL şi oamenii din PDL sunt mult prea mari pentru a putea fi ţinute în frâu.

Am să iau cazul concret de la Suceava. Oameni care se credeau, şi poate chiar erau, îndreptăţiţi să candideze pentru anumite funcţii la alegerile locale din 5 iunie s-au văzut traşi pe linie moartă. Alţii au înghiţit găluşca cu noduri, dar aşteaptă la cotitură prima mişcare greşită.

Ilie Niţă este un exemplu concludent. Dat afară din partid în mod ilegal, şi nu o spun eu ci o instanţă de judecată, Ilie Niţă le poate râde acum în nas celor care l-au executat. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, viitorul politic al lui Niţă este inexistent, dar reprezintă un precedent de care se vor folosi şi alţii.

sigla pnl

Echilibrul şi aşa şubred din noul PNL a fost pus la încercare din nou prin reînregimentarea lui Ion Lungu, primarul oportunist al Sucevei. Ca o scurtă paranteză, acesta se va folosi de toţi liberalii şi democrat-liberalii în egală măsură până îşi va atinge scopul său: recâştigarea funcţiei de primar în municipiul Suceava. Apoi, vor urma execuţiile, dar vor fi unele de care publicul larg nici nu-şi va da seama, pentru că Lungu ştie să acţioneze suficient de perfid dar mortal pentru adversarii săi. Iar Lucian Harşovschi cred că simte deja aerul rece al decăderii, asta dacă nu va accepta vreo umilinţă pentru a nu fi trecut total pe linie moartă.

Cât despre Alexandru Băişanu, acesta nu a încetat nici un moment să-şi pregătească armele. Dezonoarea de a fi detronat din funcţia de co-preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Suceava nu a fost şi nu va fi uitată. În jurul său se adună încet şi nevăzut duşmanii lui Gheorghe Flutur şi Ioan Balan, iar după alegerile din iunie vă asigur că vor fi tot mai mulţi.

Una peste alta, PNL Suceava, în actuala formulă, este un partid în moarte clinică. Iar dacă tot şi-au luat popă candidat, în cazul în care acesta va pierde alegerile va putea cânta liniştit prohodul partidului. Pronosticul meu este că PNL se va sparge, cel mai probabil după alegerile generale din toamnă, dar nu este exclus să apară mici schisme şi într-o perioadă mult mai scurtă.